Pierre Bordry, presedintele Agentiei Franceze pentru Lupta Antidoping (AFLD), este sigur ca doua noi substante dopante au fost folosite pe durata Turului Ciclist al Frantei, editia 2009, informeaza Le Monde. "Aceste medicamente nu se gasesc inca pe piata, iar testele pentru detectarea lor ar putea fi gata in aceasta toamna", a completat Bordry. Pana in acest moment nu a fost semnalat niciun caz de dopaj pentru editia recent incheiata din competitia franceza.

"Au existat probabil transfuzii sanguine. Sunt convins ca doua produse noi au fost folosite in timpul Turului, doua medicamente care inca nu se gasesc pe piata", a declarat Bordry, citat de Le Monde.

Spre deosebire de anul trecut (atunci cand controalele au fost efectuate de AFLD), in 2009 testele antidoping au fost realizate de Uniunea Ciclista Internationala.

Care sunt aceste substante?

- Hematida este prima substanta din lista celor interzise care ar fi fost folosite in Turul din 2009. Este a treia generatie de EPO (eritropoetina) si permite mentinerea nivelului hemoglobinei. Comercializarea sa este prevazuta undeva pentru anul 2011.

- AICAR este cel de-al doilea medicament, acesta avand rolul de a actiona asupra tesuturilor musculare, ajutand in acest sens la o mai buna ardere a grasimilor. "Am fost de-a dreptul frapat sa vad cat de slabi erau unii dintre participanti", a precizat Bordy.

Testele pentru cele doua substante ar putea aparea in septembrie sau octombrie, dar nu este exclus ca unii dintre rutieri sa fie suspendati (in cazul in care au folosit asa ceva) ulterior (vezi cazul lui Danilo di Luca, cel care a fost gasit pozitiv dupa terminarea ultimei editii din Il Giro).

De asemenea, expertul in lupta antidoping a mai precizat ca in sacii de gunoi ai unei echipe (fara a da insa nume) au fost gasite medicamente puternice, asemanatoare unor substante folosite pentru producerea insulinei, cea care este folosita in mod normal in cazul diabeticilor.