Pusa este campioana olimpica, dar a renuntat sa termine o cursa de maraton pentru a nu isi pune in pericol sanatatea si, implicit, cariera viitoare. Si Rick a cochetat la un moment dat cu ideea abandonului, insa nu s-a dat batut si a terminat propria cursa, la capatul careia a realizat un record m ondial. Cei doi sunt amindoi alergatori de maraton. Pusa e profesionista, in timp ce Rick e amator, care in plus alearga cu o proteza in loc de picior. Ce ii mai deosebeste insa?, se intreaba Marian Chiriac pe blogul alerg.wordpress.com.

Victoriile in sport au gust diferit. In plus, cel mai adesea, si pretul victoriei e diferit, ca si modalitatile de a deveni campion.

Dupa ce anul trecut a cucerit medalia olimpica de aur, Constantina Dita Tomescu (Pusa pentru prieteni), a devenit – pe buna dreptate - extrem de cunoscuta si apreciata pentru victoria obtinuta. Notorietatea ei a generat un orizont de asteptare foarte mare, numerosi romani considerind ca de acum inainte ar trebui sa cistige totul, fara probleme. Numai ca lucrurile nu stau deloc asa. Duminica, la cursa de maraton de la Londra – printre cele mai faimoase si mai scumpe din lume – Dita Tomescu, 38 de ani, a abandonat dupa ce a parcurs jumatate din distanta.

“Mi-am dorit din tot sufletul sa fac o cursa buna si simt ca am dezamagit o lume intreaga. Nu am vrut sa fortez acum, deoarece mi-as fi periclitat sanatatea si chiar cariera”, a declarat campioana olimpica, ce de doi ani are probleme cu nervul sciatic. Si antrenorul Valeriu Tomescu si-a recunoscut o parte din vina. “Este un insucces pe care mi-l asum in buna masura. Drumurile foarte multe, participarea la numeroase evenimente, virtejul mediatic din jurul Constantinei au facut sa nu putem acorda recuperarii timpul necesar”, a spus acesta.

In ciuda abandonului, Dita Tomescu ramine o mare campioana. Esecurile fac parte din regula jocului, iar in cazul de fata se poate consola cel putin cu faptul ca doar pentru participarea la maratonul de la Londra a incasat suma de 75 de mii de euro. Ar fi trebuit insa sa abandoneze sau sa continue cursa?

Cu nici o saptamina inainte, pe 20 aprilie, s-a desfasurat un alt maraton, la Boston, care e cel mai vechi din lume (a ajuns la a 113-a editie) si, implicit, unul dintre cele mai renumite. Cursa de 42 de km a fost terminata si de un canadian, Rick Bell, cu un timp excelent pentru un amator: 3 ore, 1 minut si 50 de secunde. Mecanic intr-un mic oras din Ontario, Rick – la cei 43 de ani ai sai – a devenit in mod neasteptat detinatorul recordului mondial pe aceasta distanta, la categoria sa, a persoanelor cu dizabilitati.

Barbatul nu are un picior, pe care l-a pierdut intr-un accident de masina, si doar de doi ani alearga cu o proteza speciala. “Ca sa fiu cinstit, cursa asta a fost cel mai mai dificil lucru care mi s-a intamplat in viata. A fost mai dificil chiar decit accidentul pe care l-am suferit, in ceea ce priveste suferinta fizica si mentala”, a declarat Rick, ce s-a confruntat cu o deshidratare severa si crampe intense si care a trebuit sa fie ingrijit de doctori mai bine de o ora dupa terminarea cursei.

In ce il priveste, Rick nu a incasat nicio recompensa materiala. El este decis doar sa continue si spera ca in 2012 sa faca parte din echipa Canadei, care va participa la Jocurile Paralimpice.

Victoriile in sport au gust diferit. Si se pretuiesc in mod diferit.