​Atleta rusă Ekaterina Guliyev, care reprezintă în prezent Turcia, va fi deposedată de medalia de argint în proba de 800 de metri câştigată la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra, a anunţat AIU (Athletics Integrity Unit), conform AFP.

Ekaterina GuliyevFoto: Ian MacNicol / AFP / Profimedia

Ekaterina Guliyev, care reprezintă în prezent Turcia, va rămâne fără medalia de argint cucerită la JO 2012 de la Londra

Poistogova-Guliyev va fi deposedată rapid de medalia de argint dacă nu va face apel la decizia AIU (Athletics Integrity Unit), care a hotărât să îi anuleze toate rezultatele obţinute între 17 iulie 2012 şi 20 octombrie 2014.

„AIU a suspendat-o pe Ekaterina Guliyev (născută Zavyalovya; divorţată Poistogova) (Rusia / Turcia) pentru 2 ani, începând cu 28 martie 2023, pentru utilizarea unei substanţe/metode interzise (probe McLaren şi LIMS). Rezultatele DQ de la 17 iulie 2012 până la 20 octombrie 2014”, a precizat AIU.

În prezent reprezentantă a Turciei, Guliyev (33 de ani), cunoscută pe atunci sub numele de Ekaterina Poistogova, a ocupat locul al treilea la Jocurile Olimpice în proba de 800 de metri de la Londra, înainte de a urca un loc după ce conaţionala sa Mariya Savinova a fost depistată pozitiv.

Ea are la dispoziţie 45 de zile pentru a face apel la sancţiunea AIU.

În 2015, Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a recomandat ca Poistogova-Guliyev să fie suspendată pe viaţă şi ca medalia de la Londra să îi fie retrasă automat, în urma anchetei privind dopajul instituţionalizat din Rusia.

Suspendată pentru doi ani în 2017 de către TAS, rezultatele ei de până în 2015 fuseseră menţinute, permiţându-i să îşi păstreze medalia, relatează News.ro.