​Anne Hidalgo, primarul Parisului, a afirmat că „sportivii ruşi şi belaruşi nu sunt bineveniţi” la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, într-o înregistrare video publicată sâmbătă, conform Le Figaro.

Primarul Parisului, Anne HidalgoFoto: Maeva Destombes / AFP / Profimedia

>> Franța cere Rusiei să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris

Anne Hidalgo: „Susţinem întregul popor ucrainean”

Hidalgo, membru al Partidului Socialist, a făcut anunțul în timpul unei deplasări la Kiev. Aceasta a vizitat centrul de antrenament al sportivilor ucraineni.

„Vreau să le spun sportivilor ruşi şi belaruşi că nu sunt bineveniţi la Paris şi să le spun sportivilor ucraineni şi întregului popor ucrainean că îi susţinem foarte activ şi foarte puternic” - Anne Hidalgo, primarul Parisului.

Ruşii, care vor participa la Jocurile Olimpice sub un drapel neutru, nu se vor alătura paradei echipelor naţionale la ceremonia de deschidere, dar vor avea totuşi „ocazia de a trăi evenimentul”, după cum a precizat Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) la 19 martie.

În schimb, Rusia a acuzat CIO de „coborâre în rasism şi neonazism” şi de a se face vinovat de „discriminare şi intimidare”.

Consiliul Europei, care monitorizează drepturile omului pe continent şi care reuneşte 46 de ţări, ceruse deja anul trecut ca sportivii ruşi şi belaruşi să fie excluşi de la Jocurile de la Paris, scrie News.ro.