Emmanuel Macron a afirmat că Rusiei i se va cere să respecte o încetare a focului în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris. Preşedintele francez a făcut aceste declarații în timpul unui interviu difuzat de televiziunea ucraineană şi postat sâmbătă de o jurnalistă ucraineană pe canalul său de YouTube, scrie Reuters.

Jocurile Olimpice de la ParisFoto: J.E.E / Sipa Press / Profimedia

>> CIO a anunțat câți sportivi din Rusia ar urma să participe la JO 2024

„Cererea de încetare a focului în timpul Jocurilor Olimpice. Ei (ruşii) trebuie să facă asta. Asta s-a întâmplat întotdeauna”, a spus intervievatorul, vorbind printr-un interpret.

„Va fi solicitat”, spune Macron în franceză, înainte ca un translator să-i traducă răspunsul în ucraineană ca „Da, o vom cere”.

„Norma ţării gazdă este să se mişte în pas cu mişcarea olimpică. Acesta este un mesaj de pace. Vom urma, de asemenea, decizia Comitetului Olimpic”, a spus Macron.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, declarând că guvernul rus a încălcat Armistiţiul Olimpic, care îşi propune să valorifice puterea sportului pentru a promova pacea şi dialogul.

Joi, preşedintele Comitetului Olimpic Rus a declarat că ROC nu va boicota Jocurile Olimpice de la Paris din acest an, în ciuda restricţiilor impuse sportivilor de CIO, ca pedeapsă pentru invadarea Ucrainei. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat miercuri că preferă ca ruşii şi belaruşii „să nu vină”.

Ruşilor şi belaruşilor li s-a interzis iniţial să concureze la nivel internaţional în urma invaziei, pentru care Belarus a fost folosit ca teren de scenă, scrie News.ro.