Comitetul Internațional Olimpic a pregătit o comisie de examinare prin care vor trece toți sportivii ruși și belaruși calificați la JO 2024, înainte de a primi aprobarea pentru a participa la evenimentul de la Paris.

Jocurile Olimpice de la Paris 2024Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Sportivii din Rusia și Belarus, condiții speciale de participare la JO 2024

În urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, CIO, după ce iniţial a recomandat interzicerea participării la competiţii internaţionale a sportivilor din Rusia şi din aliatul Belarus, le-a permis acestora să se califice la Jocurile Olimpice de la Paris.

Dar ei vor concura ca sportivi individuali neutri, fără steagurile, imnurile şi emblemele lor. De asemenea, ei vor trebui să treacă un proces de verificare pentru a se asigura că îndeplinesc anumite criterii de eligibilitate ale CIO.

Pentru a fi autorizaţi să concureze la Paris, sportivii ruşi şi belaruşi trebuie să nu fi susţinut în mod activ războiul din Ucraina, scrie News.ro.

De asemenea, ei nu trebuie să aibă contracte cu nicio agenţie militară sau de securitate. Multe dintre cluburile sportive din această ţară au legături directe cu serviciile militare şi de securitate.

De asemenea, sportivii trebuie să îndeplinească toate criteriile antidoping şi trebuie să semneze condiţiile de participare la Paris, care conţin un angajament de respectare a Cartei Olimpice, inclusiv „misiunea de pace a Mişcării Olimpice”.

Doar sportivii individuali pot concura la Paris. Echipele ruseşti şi belaruse din sporturile de echipă nu se pot califica.

Săptămâna aceasta, CIO a înfiinţat Comisia de examinare a eligibilităţii sportivilor individuali neutri pentru a evalua eligibilitatea fiecărui sportiv cu paşaport rusesc sau belarus care obţine sau ar putea obţine un loc de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Revizuirea eligibilităţii va include tot personalul auxiliar al sportivilor care participă la JO.