Oleg Matîţin, ministrul rus al Sportului, a vorbit recent despre faptul că Rusia nu trebuie să „boicoteze” Jocurile Olimpice de la Paris, din vara acestui an.

Jocurile Olimpice de la Paris 2024Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

În pofida restricţiilor impuse participării sportivilor săi, ca reacţie la ofensiva din Ucraina, Matîţin spune că Rusia nu trebuie să se „închidă” atunci când vine vorba despre JO de la Paris, transmite AFP.

„Nu trebuie să ne întoarcem, să ne închidem, să boicotăm această mişcare", a declarat ministrul în cadrul unei şedinţe, referindu-se la Jocurile Olimpice din capitala Franţei, potrivit agenţiei ruse de presă TASS.

„Trebuie, pe cât posibil să păstrăm posibilitatea de a dialoga şi de a participa la competiţie”, a completat Matîţin.

La începutul lunii decembrie, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a autorizat sportivii ruşi şi belaruşi să participe la JO 2024 (26 iulie - 11 august), cu condiţia să concureze sub drapel neutru, doar în probele individuale, nu şi în competiţiile pe echipe, relatează Agerpres.

Una dintre condiţiile pentru participare este ca sportivii respectivi să nu fi susţinut agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Rusia, care a denunţat în repetate rânduri aceste criterii, pe care le consideră „umilitoare” şi „rusofobe”, nu a recomandat în mod oficial sportivilor săi să meargă la Paris.

Ministrul Oleg Matîţin a precizat că aşteaptă următoarea reuniune a CIO, din 18 şi 19 martie, în cursul căreia urmează să fie abordată, conform presei, chestiunea participării sportivilor ruşi şi belaruşi la ceremonia de deschidere a JO.

„Vom vedea care va fi decizia finală a Comitetului Olimpic Internaţional, dar până acum poziţia este că nu vor exista noi recomandări şi reglementări”, a subliniat demnitarul rus.

Reamintim că Jocurile Olimpice de la Paris vor avea loc în perioada 26 iulie - 11 august 2024.