Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) a sancționat o echipă feminină din SUA, după ce a încercat să păcălească organizatorii unei competiții sfătuind mecanica echipei să se deghizeze în ciclistă.

CiclismFoto: Danny Lawson / PA Images / Profimedia

Echipa Cynisca Cycling, sancționată după ce mecanica Moira Barrett s-a deghizat în ciclistă

Organismul de conducere al sportului a declarat că echipa americană a fost penalizată pentru acțiuni frauduloase, informează Reuters.

O comisie de disciplină a constatat că Cynisca Cycling (o echipă din UCI Women's Continental) a încercat să ocolească regulile care cereau ca fiecare echipă să aibă cinci cicliste la startul Argenta Classic - 2 Districtenpijl Ekeren-Deurne, eveniment desfășurat în Belgia în iulie 2023.

„Deși doar patru cicliste erau prezente și disponibile pentru a lua startul, mai mulți membri ai echipei au participat la o fraudă... încercând să înșele comisarii, făcându-i să creadă că o a cincea ciclistă era prezentă și putea lua parte la eveniment”, se arată într-un comunicat al UCI.

UCI a precizat că directorul sportiv al echipei, Danny Van Haute, le-a instruit pe ciclistele Anna Hicks, Cara O'Neil, Katherine Sarkisov și Claire Windsor să mintă cu privire la locul unde se afla a cincea ciclistă.

După ce a declarat inițial că a cincea ciclistă „era prezentă, dar bolnavă", i s-a spus că echipa nu va fi lăsată să concureze decât dacă cea de-a cincea ciclistă era înscrisă și pregătită să ia startul.

„Domnul Van Haute a instruit-o pe mecanica echipei, Moira Barrett, să poarte haine de ciclistă și o mască de protecție, să se prezinte la start și să semneze foaia de start ca a cincea ciclistă a echipei", se mai precizează în comunicatul UCI.

Van Haute a fost suspendat din orice activitate ciclistă până la 31 decembrie 2025, fiind și amendat. De asemenea, cele patru cicliste au fost sancționate, iar Barrett a fost interzisă până în septembrie 2024.

Echipa a fost amendată și suspendată de la următorul eveniment din calendarul internațional UCI, dar poate face apel la TAS.