Naționala de handbal feminin a României a învins selecționata din Chile, scor 44-19 (25-6), în primul meci al Grupei E de la Campionatul Mondial de handbal feminin.

Echipa nationala de handbal feminin a RomanieiFoto: Bo Amstrup / AFP / Profimedia

România - Chile 44-19 (25-6), în primul meci la CM de handbal feminin

România a început cu dreptul Campionatul Mondial de handbal feminin. Tricolorele au început în forță și au făcut risipă de energie în prima repriză, marcând de 25 de ori, dar și irosind multe situații de gol.

Repriza secundă a fost una mult mai echilibrată, elevele lui Florentin Pera s-au menajat, iar portarul Cortez a parat excelent mai multe lovituri ale româncelor.

Fără Cristina Neagu, accidentată, cele mai bune marcatoare pentru tricolore au fost Buceschi (6 goluri), Dindiligan, Ostase, Seraficeanu (câte 5) și Dincă (4).

Jucătoarea meciului a fost desemnată Eliza Buceschi, în timp ce Diana Ciucă a reușit mai multe parade excelente, iar Daciana Hosu a apărat o lovitură de la 7 metri.

Pentru România urmează o partidă mult mai grea, în compania Serbiei, duminică de la ora 19:00.

La Campionatul Mondial de handbal, România face parte din grupa E, alături de Danemarca, Serbia și Chile. Primele trei clasate se vor califica în Grupa Principală a competiției.

  • România vs Chile 44-19
  • România vs Serbia / 3 decembrie / ora 19:00 / Jyske Bank Boxen, Herning
  • Danemarca vs România / 5 decembrie / ora 21:30 / Jyske Bank Boxen, Herning.

Marele obiectiv al fetelor noastre la turneul final mondial este o clasare între primele 7 locuri: ar primi dreptul de a participa la turneele preolimpice, iar calificarea la JO 2024 Paris este marele vis din tabăra noastră.

Principalele momente ale partidei:

Min 60: Final de meci. România se impune la o diferență de 25 de goluri.

Min 50: Diferență 23 de goluri între România și Chile. Elevele lui Florentin Pera au punctat prin Bazaliu, Buceschi, Dindiligan și Badea de câte două ori.

Min 40: Chile a început mai bine repriza secundă decât prima, iar în primele minute au jucat de la egal la egal cu tricolorele, care au înscris prin Popa, Laslo, Dindiligan și Ostase de două ori.

Min 31: S-a reluat partida.

România conduce la pauză la o diferență de 19 goluri.

Min 30: Tricolorele au continuat atacurile, iar Balog (2), Gogârlă, Dincă (3), Pașcan, Badea și Buceschi (2) au mărit diferența față de Chile. Spre final, româncele s-au relaxat și au ratat mai multe situații bune.

Min 20: România conduce la o diferență de 12 goluri. Bucur, Pintea de două ori, Seraficeanu, Laslo, Balog și Buceschi din lovitură de la 7 metri au marcat, în timp ce Diana Ciucă a reușit mai multe parade. Daciana Hosu a apărat o lovitură de pedeapsă a chilienelor.

Min 10: România controlează jocul, cu Sonia Seraficeanu, Crina Pintea și Alexandra Dindiligan într-o mare poftă de joc. Antrenorul chilian a cerut time out.

România deschide scorul prin Alexandra Dindiligan. Diana Ciucă reușește o paradă excelentă, iar tricolorele înscriu din nou pe contraatac prin Dindiligan.Un nou atac pe extremă, iar Seraficeanu duce scorul la 3-0.Marchează și chiliencele, iar Crina Pintea menține diferența.

Min 1: A început partida dintre România și Chile.

La meciul de debut la României la Campionatul Mondial va lipsi Cristina Neagu, accidentată la genunchi.

Lotul României: Diana Ciucă, Yuliya Dumanska, Daciana Hosu, Nicoleta Dincă, Alexandra Dindiligan, Bianca Bazaliu, Cristina Neagu, Claudia Pașcan, Diana Lixăndroiu, Eliza Buceschi, Cristina Laslo, Andreea Popa, Daria Bucur, Alicia Gogîrlă, Alexandra Badea, Sonia Seraficeanu, Nicoleta Balog, Lorena Ostase, Crina Pintea.

Partidele zilei la CM de handbal feminin

Coreea de Sud – Groenlanda 27-16

Croația – Senegal 22-22

Kazahstan – Brazilia 15-46

România – Chile 44-19

Austria – Norvegia 28-45

Danemarca – Serbia 25-21

De știut:

  • România este singura națiune din lume care a participat la toate edițiile Campionatului Mondial, aceasta fiind a 26-a prezență.
  • Singurul meci direct dintre România și Chile este de la Campionatul Mondial din 2009, când tricolorele au câștigat cu scorul de 51-17.
  • Chile s-a calificat la CM 2023 după ce a terminat pe locul 2 la Campionatul Americii Centrale 2023 (17-31 în finala cu Paraguay).
  • Cele mai importante jucătoare de la Chile: Valeska Lovera, Gabriela Müller, Catalina Galvez.

Campionatul Mondial are loc în premieră în trei țări, Danemarca, Suedia și Norvegia, între 29 noiembrie - 17 decembrie, cu 32 de echipe naționale la start. Europa are 16 locuri alocate pentru CM, iar trei dintre acestea au fost ocupate direct de echipele națiunilor gazdă. Acestora li s-a adăugat Muntenegru, Franța și Olanda, în urma clasărilor de la CE 2022.