Aproximativ 11.000 dintre cei 30.000 de participanţi la maratonul de la Ciudad de Mexico au fost descalificaţi pentru că au trișat utilizând vehicule și transportul în comun pe parcursul traseului de 42,195 km, informează L'Equipe.

Maratonul de la Ciudad de MexicoFoto: El Universal / Zuma Press / Profimedia

11.000 de participanți au folosit vehicule la Maratonul de la Ciudad de Mexico

Pe baza informaţiilor furnizate de cipurile electronice ale concurenţilor şi a investigaţiilor efectuate de organizatorii maratonului desfăşurat pe 27 august în capitala mexicană (cea de-a 40-a ediţie), s-a stabilit că mii de alergători au trişat pentru a termina cursa mai repede, apelând în acest scop la diverse mijloace de transport, scrie Agerpres.

Institutul Sportiv din Mexic a anunţat la câteva zile după cursă că „va proceda la identificarea cazurilor în care participanţii la XL Maraton de Mexico Telcel 2023 au dat dovadă de o atitudine nesportivă în timpul evenimentului şi le va invalida timpii”.

Mai multe persoane au depus plângeri anonime pentru a denunţa tehnici frauduloase în timpul cursei, potrivit sursei citate.

Situaţia este similară cu cea de la ediţia 2017 a maratonului de la Ciudad de Mexico, când aproximativ 6.000 de alergători au fost descalificaţi după ce s-a dovedit că au trişat în timpul cursei, adaugă L'Equipe, care constată cu tristeţe că „nimic nu s-a schimbat cu adevărat şase ani mai târziu...”.