Khadijo Aden Dahir, președinta Federației somaleze de Atletism, a fost suspendată după ce reprezentanta țării a avut nevoie de mai mult de 21 de secunde pentru a termina proba de 100 de metri la Jocurile Mondiale Universitare.

AtletismFoto: BEAUTIFUL SPORTS/B.Hoffmann / imago sportfotodienst / Profimedia

Competiția are loc la Chengdu (China), iar câștigătoarea cursei de 100 de metri a fost Gabriela Silva Mourao, cu timpul de 11,58 secunde.

În vârstă de 20 de ani, Nasra Abukar Ali (reprezentanta Somaliei) nici măcar nu se afla în cadru în momentul în care celelalte sportive au trecut linia de sosire, ea terminând proba la peste 10 secunde în spatele câștigătoarei.

Ministrul somalez al Sporturilor, Mohamed Barre Mohamud, a declarat că a fost efectuată o anchetă împreună cu Comitetul Olimpic Național din Somalia, care a arătat că Ali nu era alergătoare, nici măcar sportivă.

În plus, investigația a scos la iveală faptul că nu există nicio asociație sportivă universitară somaleză înregistrată.

„Khadijo Aden Dahir, președinta Federației somaleze de Atletism, s-a angajat în acte de abuz de putere, nepotism și defăimarea numelui națiunii pe scena internațională. Pe baza acestor constatări, ar trebui să fie suspendată din funcție.

În plus, ministerul își declară cu fermitate intenția de a iniția acțiuni în justiție atât împotriva președintelui Federației de Atletism din Somalia, cât și a persoanelor responsabile de falsificarea Asociației sportive a Universității Somaleze” - Mohamed Barre Mohamud, citat de Reuters.