Federațiaa Internațională de Gimnastică a anunțat miercuri că sportivii din Rusia și Belarus vor putea concura în competițiile organizate sub egida FIG, însă cu condiția să aibă statut neutru.

Viktoria ListunovaFoto: Yegor Aleyev / TASS / Profimedia

>> Președintele CIO, despre atleții din Rusia și Belarus: „Sportivii nu ar trebui pedepsiţi pentru acţiunile guvernelor lor”

Sportivii ruşi şi belaruşi pot concura ca neutri în competiţiile internaţionale de gimnastică

„Comitetul Executiv al Federaţiei Internaţionale de Gimnastică (FIG) a luat miercuri următoarele decizii în legătură cu sancţiunile impuse Rusiei şi Belarusului la 26 februarie 2022, ca urmare a ofensivei Rusiei în Ucraina, şi cu măsurile deja adoptate la 1-2 martie 2023.

  • Să reitereze condamnarea fermă a invaziei fără sens a Ucrainei de către Rusia şi angajamentul său de a impune pedepse severe oricărei persoane din comunitatea internaţională de gimnastică care este implicată în război sau susţine războiul.
  • Să continue să ofere sprijin victimelor războiului din Ucraina.
  • Să respecte dreptul tuturor sportivilor, indiferent de naţionalitatea lor, de a fi trataţi fără discriminare”, precizează FIG pe site-ul oficial.

În ceea ce priveşte participarea sportivilor cu cetăţenie rusă şi belarusă la evenimentele autorizate de FIG, Comitetul Executiv a decis următoarele:

„Să autorizeze, în condiţii stricte, participarea sportivilor şi a personalului de sprijin de naţionalitate sportivă rusă şi belarusă la evenimentele FIG înscrise în calendarul FIG, în calitate de „sportivi individuali neutri”, fără nicio implicare sau asociere cu Federaţia Rusă sau cu Republica Belarus, cu federaţiile lor naţionale sau cu comitetele olimpice naţionale respective.

Să impună o cerinţă strictă de neutralitate în ceea ce priveşte Federaţia Rusă şi Republica Belarus pentru orice participare la un eveniment FIG”.

Participarea sportivilor în calitate de sportivi individuali neutri va fi asociată cu mai multe măsuri, care vor fi descrise în Regulamentul ad-hoc, cu scopul de a asigura respectarea strictă a cerinţelor de neutralitate.

Orice sportiv care doreşte să obţină statutul de „sportiv neutru individual” va trebui să se adreseze FIG în conformitate cu Regulamentul ad-hoc.

Sportivii cărora li se acordă acest statut vor fi eligibili pentru a participa la evenimentele autorizate de FIG începând cu 1 ianuarie 2024.

Deşi aceste decizii permit revenirea sportivilor ruşi şi belaruşi la evenimentele autorizate de FIG, care pot include competiţii de calificare olimpică pentru Paris 2024, decizia privind eligibilitatea sportivilor ruşi şi belaruşi de a participa la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 este responsabilitatea CIO, scrie News.ro.

„Prin acceptarea gimnaştilor ruşi şi belaruşi de a participa la competiţii în calitate de sportivi independenţi şi neutri, FIG se asigură că drepturile tuturor sportivilor sunt respectate şi transmite un mesaj lumii că gimnastica vrea pace” - Morinari Watanabe, preşedintele FIG.