Jocurile Olimpice din 2024 urmează să se desfășoare la Paris, iar Comitetul Internațional Olimpic va trimite invitații către 203 țări, mai puțin Rusia și Belarus.

Jocurile OlimpiceFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

CIO nu a luat încă o decizie în privința sportivilor ruși și belaruși

Dacă organismul de la Lausanne insistă încă din luna martie că va decide „în timp util" problema delicată a prezenţei sub drapel neutru a sportivilor ruşi şi belaruşi la Paris, dar rămăsese suspansul în ceea ce priveşte gestionarea invitaţiilor oficiale, adresate în mod tradiţional comitetelor naţionale olimpice cu un an înainte de ceremonia de deschidere, anunță AFP, conform Agerpres.

CIO a pus capăt joi suspansului, actualizând, pe site-ul său, „întrebările şi răspunsurile" redactate în primăvară, după recomandarea făcută federaţiilor internaţionale de a-i reintegra pe sportivii ruşi şi belaruşi în competiţiile lor, cu condiţia ca aceştia să nu fi susţinut activ războiul din Ucraina începând din februarie 2022.

CIO a indicat deci că va trimite pe 26 iulie invitaţii pentru următoarele Jocuri de vară „celor 203 comitete olimpice naţionale eligibile", excluzându-le pe cele din Rusia şi Belarus „precum şi pe cel din Guatemala", care a fost suspendat din octombrie 2022 din cauza amestecului politicului.

CIO a confirmat în treacăt că va decide cu privire la o posibilă participare a sportivilor ruşi şi belaruşi atunci când va dori, „fără a fi legată de rezultatele probelor anterioare de calificare la Jocurile Olimpice".

Chiar dacă CIO ar accepta sportivi din cele două ţări, sub drapel neutru, prezenţa lor se anunţă deja ca fiind una limitată: participarea lor la sporturi colective sau la probe pe echipe „nu poate fi luată în considerare", repetă organizaţia începând din luna martie, iar Federaţia internaţională de atletism (un sport olimpic major) refuză în continuare să-i reprimească în competiţiile sale.