​Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat că are suficient timp pentru a decide dacă sportivii din Rusia şi Belarus pot participa la Jocurile Olimpice din Paris de anul viitor, transmite Reuters.

Jocurile OlimpiceFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Comitetul Internaţional Olimpic nu se grăbește să ia o decizie în privința participării sportivilor din Rusia și Belarus la JO 2024

După invadarea Ucrainei, CIO a recomandat, în februarie 2022, excluderea Rusiei şi a aliatului său Belarus din competiţiile internaţionale, dar la începutul acestui an a permis revenirea sportivilor acestor ţări cu statutul de neutri, fără însemnele naţionale şi imn.

Mai multe federaţii internaţionale sportive i-au reprimit pe sportivii ruşi şi belaruşi, cu condiţia să nu susţină războiul şi să nu fie angajaţi de organismele lor naţionale militare sau de securitate.

CIO însă nu a luat încă decizie privind participarea celor două ţări la JO 2024.

„Vreţi un interval de timp şi noi am spus că vom lua o decizie la momentul potrivit”, a declarat Mark Adams, purtătorul de cuvânt al CIO.

„Acesta este lucrul corect de a vedea cum se dezvoltă aceste lucruri. Cred că o decizie trebuie să fie flexibilă, pentru că situaţia este în mişcare. Vom lua o decizie privind Parisul când va fi timpul potrivit şi a rămas suficient timp pentru luarea acestei decizii”, a mai spus Adams.

JO de la Paris se vor desfăşura între 26 iulie - 11 august 2024, iar calificările olimpice au început deja în mai multe sporturi, transmite Agerpres.

Sportivii din Rusia şi Belarus pot participa la competiţiile din Asia pentru a obţine calificarea olimpică, în contexul în care nu au accces la majoritatea calificărilor din Europa.

Unele federaţii internaţionale, inclusiv World Athletics, s-au opus revenirii ruşilor şi belaruşilor, sfidând recomandarea CIO.

„Fiecare federaţie va avea o poziţie diferită. Federaţiile sunt independente şi pot lua propriile decizii. Sperăm că vor urma îndrumările noastre. Multe au început să facă asta”, a adăugat Adams, la finele unei reuniuni de două zile a Comitetului Executiv al CIO.