Adam Peaty a dominat probele de bras timp de aproape un deceniu, dar a fost nevoit să renunțe la înot în ultima perioadă. Triplu campion olimpic, britanicul a invocat probleme de sănătate mintală și nu va participa la Campionatele Mondiale de Natație din luna iulie.

Adam PeatyFoto: Zac Goodwin / PA Images / Profimedia

Înotătorul Adam Peaty spune că a fost „într-o spirală autodistructivă”

Peaty spune că a fost într-o „spirală autodistructivă”, dar speră să iasă din aceasta. Sportivul a vorbit despre perioadele de depresie şi problemele cu alcoolul, despre care spune că s-au agravat anul trecut (a suferit o accidentare, și-a pierdut motivaţia şi a pus capăt relaţiei cu mama fiului său).

„Am fost într-o spirală autodistructivă, şi nu mă deranjează să o spun pentru că sunt om. Am ajuns într-un punct al carierei mele în care nu m-am simţit ca mine însumi.

Nu m-am mai simţit fericit înotând şi nu m-am simţit fericit în competiţii, care erau cea mai mare dragoste a mea în sport. Mi-am pus mâna deasupra unui buton de autodistrugere pentru că dacă nu obţin rezultatul pe care îl doresc, mă autodistrug.

A fost o călătorie incredibil de singuratică. Diavolul de pe umărul meu spune 'Pierzi din viaţă, nu eşti suficient de bun, ai nevoie de o băutură, nu poţi avea ceea ce îţi doreşti. Nu poţi fi fericit'.

În unele zile te simţi bine şi nu trebuie să răspunzi; în unele zile te simţi îngrozitor, aşa că trebuie să răspunzi şi să treci peste asta” - Adam Peaty pentru Times.

Adam Peaty a cucerit aurul în probele de 100m bras și ștafetă 4x100m mixt la Tokyo în 2021. De asemenea, a fost încoronat campion olimpic la 100 m bras la Rio în 2016.

De-a lungul carierei, britanicul a mai cucerit opt medalii de aur la Campionatul Mondial, 17 de aur la Campionatele Europene şi patru de aur la Jocurile Commonwealth.

Adam Peaty, prețul perfecțiunii și participarea la JO 2024 Paris

Deşi recordul său mondial la 100m bras (56.88s) este cu aproape o secundă mai rapid decât a înotat oricine altcineva vreodată (al doilea timp îi aparține olandezului Arno Kamminga: 57.80s), Peaty spune că urmărirea acelei perfecțiuni a costat.

„Orice persoană sănătoasă ştie că 18 ani făcând acelaşi lucru este o nebunie. Încerc să găsesc marje minuscule an de an, să găsesc 0,1%. Dăruirea şi sacrificiul - weekendurile şi tot timpul tău sunt petrecute urmărind acel obiectiv pentru această ocazie de glorie olimpică.

Cândva a avut sens, de două ori a fost o întrebare mare şi a fost mai mare data trecută, deoarece acel an suplimentar Covid a fost foarte greu pentru toţi” - Adam Peaty.

Diagnosticat și cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD), Peaty încă intenționează să participe la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.

„A treia Olimpiadă? Este foarte bizar că o facem, dar eu sunt încă aici. Singurul motiv pentru care am făcut un pas înapoi deocamdată este că nu ştiu de ce mai continui, ca să fiu sincer. Nu ştiu de ce mă lupt în continuare. Lucrul pozitiv este că am observat un 'de ce' acolo. Caut răspunsul” - Adam Peaty, citat de News.ro.