Ministerul ucrainean al Sportului a emis vineri un decret prin care echipele naționale au interdicția de a participa la evenimente olimpice, neolimpice sau paralimpice, împotriva sportivilor ruși și belaruși.

Jocurile OlimpiceFoto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Naționalele Ucrainei nu vor juca împotriva Rusiei și Belarusului

Decizia, criticată de unii sportivi ucraineni, vine după ce Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a iritat Kievul deschizând calea revenirii în competiţii a sportivilor din Rusia şi Belarus, ca neutri, în ciuda războiului din Ucraina.

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, ofensivă susţinută de Belarus. Zeci de mii de oameni au murit în cele 14 luni de război de până acum. Oraşe au fost distruse complet şi milioane de oameni au fost nevoiţi să părăsească locurile în care trăiau.

Ucraina a avertizat recent federaţiile sale sportive că îşi vor pierde statutul dacă sportivii lor vor concura în plan internaţional împotriva ruşilor şi belaruşilor.

Decretul publicat noaptea trecută pe site-ul Ministerului Sportului este semnat de ministrul adjunct al Sportului, Matviy Bidnyi, conform News.ro.

Unii sportivi ucraineni, inclusiv Vladyslav Heraskevych, care a concurat pentru Ucraina la skeleton, la Jocurile Olimpice, au criticat interdicţia, precizând că aceasta va duce la distrugerea sportului ucrainean.

„Dacă reprezentanţii Ucrainei nu sunt prezenţi la competiţii, atunci eliberăm complet terenurile sportive internaţionale şi le oferim reprezentanţilor ruşi/belaruşi posibilitatea de a-şi promova varianta lor şi propaganda”, a scris Heraskevych pe Twitter. CIO a sancţionat Rusia şi Belarus după declanşarea războiului din Ucraina, însă în martie 2023 a recomandat ca sportivilor din cele două ţări să li se permită să participe ca neutri la competiţiile internaţionale.