Sportivii din Rusia și Belarus ar trebui să poată concura sub steagul lor, a declarat vineri președintele Asociației Internaționale de Box (IBA), Umar Kremlev, potrivit Reuters.

fakepath\profimedia-0736291699Foto: Sondeep Shankar/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

IBA a ridicat interdicția impusă boxerilor ruși și belaruși în octombrie anul trecut, contrar indicațiilor Comitetului Olimpic Internațional (CIO), după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie anul trecut.

"Ei ar trebui să participe. Nu ar trebui să fie un fel de privilegiu care se acordă în funcție de circumstanțe. Fiecare asociație internațională ar trebui să aibă aceste standarde", a declarat Kremlev pentru Reuters.

"Noi, ca asociație internațională, trebuie să protejăm fiecare atlet. Și trebuie să înțelegem că, pentru sportivi, cel mai important lucru este atunci când se intonează imnul și când se ridică steagul țării lor. CIO poate da recomandări. Carta lor spune clar că este imposibil să pedepsească atletul sau să îi încalce drepturile". spune el.

IBA a deschis proceduri disciplinare împotriva unui număr total de 11 țări din cauza boicotării planificate a campionatelor mondiale din cauza includerii boxerilor ruși și bieloruși.

Acțiunile disciplinare ale lui Kremlev îi vizează pe Mike McAtee, CEO al USA Boxing, pe președintele Boxing Canada, Ryan O'Shea, pe președintele Asociației de Box din Cehia, Marek Simak, pe președintele Asociației Suedeze de Box, Per-Axel Sjoholm, și pe președintele Boxing Noua Zeelandă, Steve Hartley.

"Avem un regulament clar cu privire la acest lucru. Dacă cineva plănuiește să boicoteze sau ceva de genul acesta, se va confrunta cu o comisie disciplinară", a adăugat Kremlev.

"Niciun oficial sportiv nu are dreptul de a stabili granițele (țării) sportivului. Dacă faci asta (să condamni războiul), atunci poți participa", a adăugat el.

Anul trecut, CIO a evocat posibilitatea de a exclude boxul de la Jocurile de la Paris 2024. IBA a fost lipsită de participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, iar boxul nu se află în programul inițial al Jocurilor de la Los Angeles 2028, în așteptarea reformelor impuse de CIO.