Elisabeta Lipă, preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, a afirmat că suma primită în 2023 de la Ministerul Sportului (14 milioane de lei) este insuficientă pentru un an preolimpic, informează Agerpres.

Elisabeta Lipa, Ancuta Bodnar si Simona RadisFoto: Inquam Photos / George Călin

Chiar dacă rezultatele obţinute în 2022 de canotorii români au fost cele mai bune înregistrate în istoria federaţiei, cu 39 de medalii câştigate la competiţiile internaţionale majore, forul a primit anul acesta cu aproape 550.000 lei mai puțin față de anul trecut.

Sportivii români se luptă cu adversari care beneficiază de sume de 30 de ori mai mari

„Cum mi se pare bugetul? Nici nu pot să mă gândesc că ar fi un buget, nu pot spune cum mi se pare. Acest buget este insuficient într-un an preolimpic, când obiectivele noastre sunt atât de frumoase, încât parcă odată cu bugetul ăsta visul ni s-a spulberat.

Dacă stau să mă gândesc, noi cu 2 milioane de euro trebuie să ne luptăm cu Anglia, care are buget de 60 de milioane de lire sterline. Deci despre ce vorbim? Cu cine să mă compar? Cu care dintre adversarii noştri să ne comparăm noi? Cu bugetul ăsta nu ne putem compara cu nimeni.

SUA, Canada, Olanda, Anglia nu au probleme cu bugetul, la ei este totul foarte bine pregătit, ştiu cu un an înainte ce au de făcut, competiţiile la care participă, hotelurile unde fac cantonamente şi aşa mai departe. Numai noi stăm şi aşteptăm la începutul anului” - Elisabeta Lipă, într-un interviu pentru Agerpres.

Sportul așteaptă să se întâmple minuni la rectificarea bugetară

„Acum este într-adevăr puţină tevatură, două-trei zile, dar ca orice minune la noi se termină în trei zile, după care toată lumea aleargă cu hârtiile la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, care niciodată nu spune nu, pentru că nu are voie să spună nu. Dar şi bugetul Comitetul Olimpic şi Sportiv Român este limitat şi probabil că pe criza asta de finanţare nu ştiu cum se vor descurca.

Speranţa noastră este aceeaşi ca şi anul trecut şi probabil că aşa va fi şi la anul, aşteptăm rectificarea, să se întâmple minuni la rectificare şi sper că până atunci să avem puterea, cei care chiar ne dorim medalii la Jocurile Olimpice, să fim o echipă unită, să ne ducem de la începând cu ministrul până la preşedintele României, pentru că dacă îşi doresc să ne vadă luptându-ne cu marile puteri ale lumii la Paris trebuie să ne şi ajute. Fără o finanţare adecvată nu poţi face performanţă, nu ai cum să faci” - Elisabeta Lipă.

Cele mai bune rezultate din istorie, răsplătite cu un buget mai mic

„Singurul lucru care mă bucură este că în 2022 sportul românesc a avut un an de excepţie cum nu a avut în ultimii 10-15 ani. Deci demonstrăm că se poate şi de ce să nu fie ajutat? Cu ce au greşit oamenii ăştia că vor să facă şi nu au cu ce?

Performanţă fără bani, fără finanţare pe măsură, fără specialişti care să vină lângă noi, nu putem face. Sportivul, oricât de bun ar fi el, trebuie şlefuit, are nevoie de un antrenor, are nevoie de recuperare medicală, de un maseur, de un kineto, de un specialist, şi pentru fiecare lucru pe care vrei să îl faci îţi trebuie bani. Nu mai spun că toate preţurile au explodat, absolut toate” - Elisabeta Lipă.

Federaţia Română de Canotaj a primit 40% din suma solicitată

„Din suma solicitată am primit undeva la 40%, asta înseamnă că bugetul ar ajunge undeva cam până prin luna iunie. Pentru că noi, la începutul anului, şi nu vorbesc doar de canotaj, ci de toate disciplinele, trebuie să dăm avansul la Campionate Mondiale, fie că sunt juniori, tineret sau seniori. Pentru că pe organizator nu îl interesează dacă tu nu ai primit buget, sau că e mic, sau că e mare, sau că te descurci, sau nu” - Elisabeta Lipă.

De știut:

  • Suma totală alocată de Ministerul Sportului pentru asociaţiile sportive naţionale pentru 2023 este de 162.088.000 de lei.
  • Comparativ cu sumele primite în 2022, 8 dintre cele 18 federaţii sportive au bugete mai mici în acest an, cea mai substanţială scădere fiind înregistrată de Federaţia Română de Judo, cu peste 2,7 milioane de lei mai puţin.
  • La capitolul finanţări mai mari comparativ cu anul precedent, Federaţia Română de Gimnastică a înregistrat cea mai mare creştere, cu plus 1,35 milioane de lei, urmată de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, cu plus 1,3 milioane, şi Federaţia Română de Ciclism, cu plus 1,2 milioane de lei.
  • Conform bugetului adoptat pentru 2023, Ministerul Sportului are anul acesta un buget de 581,5 milioane de lei, cu 60 de milioane în plus faţă de faţă de execuţia preliminară din 2022.