David Popovici s-a calificat în finala probei de 100 metri liber la Campionatele Mondiale de Înot în bazin scurt de la Melbourne, iar sportivul român a fost elogiat în presa din afară după un nou record mondial.

David PopoviciFoto: KEMPINAIRE Stéphane / AFP / Profimedia

David Popovici a terminat cursa din semifinale în 45,91 secunde, iar românul a stabilit un nou record mondial la juniori. Chiar dacă a împlinit deja vârsta de 18 ani, rezultatele obținute în acest an sunt contorizate și la juniori.

David Popovici, elogiat în presa americană

După performanța din semifinalele Campionatelor Mondiale de Natație în bazin scurt de la Melbourne, americanii de la SwimSwam.com i-au dedicat un întreg material „rechinului”, care a fost mai rapid cu 20 sutimi decât rusul Kliment Kolesnikov, cel care deținea până miercuri recordul mondial de juniori pe această distanță (46,11 secunde), stabilit în anul 2018 la o competiție de la Sankt Petersburg.

„Starul român în probele de sprint, David Popovici, a doborât recordul mondial de juniori la 100 m liber, în semifinalele Campionatului Mondial de înot în bazin scurt, cu un timp de 45.91.

Popovici, în vârstă de 18 ani, a doborât recordul mondial de juniori anterior stabilit de rusul Kliment Kolesnikov în 2018, 46,11, la Cupa Salnikov din Sankt Petersburg.

Strategia lui Popovici din această seară i-a evidențiat viteza puternică în a 2-a parte a cursei, înotând ultimii 50 de metri în 23,51 s, comparativ cu 23,81 s cât a înregistrat Kolesnikov atunci când a stabilit recordul.

Acesta este al doilea record național al României stabilit de Popovici astăzi.

În serii își doborâse deja propriul record național, terminând cursa în 46,15 s. Această performanță îl aduce pe Popovici puțin mai aproape de recordul mondial al probei, în bazin scurt.

El deține deja recordul mondial la 100 m liber în bazin olimpic, pe care l-a doborât la Campionatele Europene din august.

Însă, mai are de progresat pentru a atinge recordul mondial în bazin scurt al lui Kyle Chalmers, 44,84 s.” - au scris aceștia.

În marea finală, programată joi de la ora 10:42, David Popovici se va lupta cu Jordan Crooks, Maxime Grousset, Kyle Chalmers, Alessandro Miressi, Thomas Ceccon, Pan Zhanle și Tom Dean.

Programul românilor la CM Natație în bazin scurt de la Melbourne

Joi - 15 decembrie

2:23 - Andrei Anghel - 50 metri spate

2:25 - Robert Glință - 50 metri spate

3:36 - David Popovici - 400 metri liber

Duminică - 18 decembrie

2:33 - David Popovici - 200 metri liber