Suspendată pentru o perioadă de zece de ani pentru utilizarea de produse dopante în mod repetat, sprintera nigeriană Blessing Okagbare a primit o interdicţie suplimentară de un an, după apariţia unor noi elemente în dosarul său, a anunţat Agenţia pentru Integritatea Atletismului (AIU).

HotNews.roFoto: Hotnews

Okagbare, în vârstă de 33 de ani, medaliată cu argint la săritura în lungime cu ocazia Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing (2008), a fost suspendată provizoriu înainte de semifinalele probei de 100 de metri feminin de la JO la Tokyo, din vara anului trecut.

În luna februarie 2022, ea a primit o suspendare pe 10 ani pentru încălcări multiple ale regulilor antidoping, sancţiune care a pus practic capăt carierei sportivei africane.

Conform AIU, mărirea cu un an a suspendării atletei africane se datorează unor încălcări suplimentare ale regulamentului antidoping, inclusiv sustragerea de la un control antidoping, pe 13 iunie 2021 la Jacksonville (SUA), cu şase zile înainte de a contribui la calificarea ştafetei de 4x100 m a ţării sale la Campionatele Mondiale de luna viitoare.

Toate rezultatele obţinute de Okagbare începând de la data respectivă au fost anulate, inclusiv cele ale ştafetei nigeriene de 4x100 m, precizează AIU.

La sfârşitul lunii iulie 2021, Unitatea pentru Integritatea Atletismului anunţa că un număr de 20 de atleţi, dintre care zece nigerieni, au fost interzişi să participe la Jocurile Olimpice de la Tokyo după ce nu au reuşit să îndeplinească standardele de control antidoping în afara competiţiei, scrie Agerpres.