La 60 de ani după ce Fidel Castro a interzis boxul de performanță, sportivii cubanezii au obținut victorii pe linie la revenirea în ringul profesionist.

Julio Cesar La CruzFoto: ALFREDO ESTRELLA / AFP / Profimedia

Pugiliştii cubanezi pot încasa în sfârşit prime, ei evoluând doar la amatori după ce Fidel Castro a abolit boxul profesionist în 1962, la trei ani după revoluţia din țară.

Boxerii cubanezi îşi reprezintă cu succes ţara la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice de vară.

Insula din Caraibe a adunat 80 de titluri mondiale de amatori şi 41 de titluri olimpice de-a lungul anilor, însă cealaltă faţă a monedei a reprezentat-o faptul că mulţi boxeri cubanezi au dezertat în ultimii ani şi au plecat să-şi caute norocul în străinătate.

Vineri, la Aguascalientes (Mexic), delegaţia cubaneză a fost alcătuită din şase boxeri, dintre care trei campioni olimpici (Julio Cesar La Cruz, Roniel Iglesias şi Arlen Lopez).

Cinci dintre ei s-au impus prin KO: Osvel Caballero (categoria super-pană) l-a învins pe mexicanul Jhosman Reyes, Feliciano Yoenlis Hernandez (supermijlocie) a trecut de mexicanul Juan Carlos Raygoza, Roniel Iglesias (super-welter) a câştigat în faţa lui Brandon Perez, Arlen Lopez (semigrea) l-a făcut KO pe mexicanul Fernando Galvan, iar Julio Cesar La Cruz (grea) l-a bătut pe columbianul Deivis Casseres.

Doar Lazaro Alvarez (super-uşoară) a trebuit să aştepte o decizie unanimă a judecătorilor pentru a se impune în faţa mexicanului Francisco Mercado, scrie Agerpres.