Daina Gudzineviciute, prima campioană olimpică lituaniană, şi-a donat medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Sydney 2000 pentru a ajuta poporul ucrainean, afectat de războiul cu Rusia, informează mirror.co.uk.

HotNews.roFoto: Hotnews

A 32-a zi de război în Ucraina - Cele mai importante evenimente sunt LiveText pe HotNews.ro.

Gudzineviciute a donat medalia organizaţiei „Stronger Together”.

La Sydney, ea a devenit prima sportivă lituaniană campioană olimpică după ce statul baltic a devenit independent faţă de Uniunea Sovietică. Lituaniana a obţinut aurul olimpic în proba de talere.

Pe lângă succesul ei din Australia, Gudzineviciute a mai concurat la alte patru ediţii ale Jocurilor Olimpice, la Atlanta 1996, la Atena 2004, la Beijing 2008 şi în cele din urmă la Londra 2012.

„Sportul şi olimpismul simbolizează pacea şi unitatea mondială. Susţinem din toată inima poporul ucrainean, sportivii acestuia şi întreaga comunitate olimpică. Contribuim la un efort comun în orice mod posibil”, a declarat Gudzineviciute, în vârstă de 56 de ani.

După ultima ei participare, în urmă cu zece ani, Gudzineviciute şi-a continuat cariera olimpică, fiind numită preşedinte al Comitetului Olimpic Lituanian. Ea a devenit apoi prima persoană din ţara ei care a fost aleasă în Comitetul Olimpic Internaţional, activând în acelaşi timp ca vicepreşedinte al Comitetului Olimpic European, scrie News.ro.