Iată ce trebuie să știți despre trimetazidină, medicamentul interzis cu care a fost depistată pozitiv la Jocurile Olimpice de la Beijing patinatoarea rusă Kamila Valieva, medaliată cu aur la patinaj artistic.

Kamila ValievaFoto: Anne-Christine POUJOULAT / AFP / Profimedia

Kamila, 15, ani a fost testată pozitiv la sfârșitul anului trecut, la naționalele din Rusia de la Sankt Petersburg, de către agenția rusă antidoping, dar rezultatul a fost dat abia pe 8 februarie anul acesta.

Ce este trimetazidina și cum se utilizează de obicei?

Trimetazidina, cunoscută sub numele de TMZ, este un medicament care este utilizat pentru a trata angina pectorală și alte afecțiuni legate de inimă.

Acesta acționează prin creșterea fluxului sanguin către inimă și prin limitarea oscilațiilor bruște ale tensiunii arteriale. Medicamentul nu este aprobat pentru utilizare în Statele Unite.

"Dacă practicați un sport care necesită un efort ridicat, în care folosiți multă energie și vă supuneți inima la un stres semnificativ, cu siguranță ar putea, teoretic, să vă ajute inima să funcționeze mai bine", a declarat Dr. Kelly Johnson-Arbor, medic specialist în toxicologie medicală la Spitalul Universitar MedStar Georgetown.

De ce este interzisă substanța în sport?

Ea se află pe lista de substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidoping (WADA) din 2014. În prezent, este catalogată drept "modulator hormonal și metabolic", ceea ce înseamnă că este ilegal pentru sportivi să o folosească atât în competiție, cât și în afara acesteia.

Se crede că TMZ poate îmbunătăți eficiența fizică, în special în cazul sporturilor de anduranță, deși părerile variază în ceea ce privește durabilitatea efectului ei.

Este un medicament care se ia de obicei o dată sau de două ori pe zi și este ușor de detectat la teste, fiind un drog sintetic.

Cine a folosit trimetazidina?

Atleții ruși nu sunt străini de această substanță. La Jocurile Olimpice de iarnă de la Pyeongchang (Coreea de Sud) din 2018, sportiva rusă Nadejda Sergeeva (bob) a fost descalificată cu două zile înainte de cursă, după ce a fost depistată pozitiv cu trimetazidină.

Unul dintre cele mai mediatizate cazuri în care este implicată trimetazidina este cel al înotătoarei chineze și medaliată cu aur olimpic Sun Yang, care a fost sancționată cu suspendare în 2014 după ce a fost testată pozitiv cu trimetazidină. Sun a declarat că i s-a prescris medicamentul pentru a-și trata durerile în piept.

Care este legătura sa cu meldoniumul?

TMZ este un alt exemplu de modulator metabolic precum meldonium, care a figurat în acuzațiile aduse rușilor pentru dopaj.

La Jocurile de la PyeongChang, sportivul rus Alexandr Krushelnitckii (curling) și-a pierdut medalia de bronz după ce a fost depistat pozitiv la meldonium.

Jucătoarea rusă de tenis Maria Sharapova a fost, de asemenea, suspendată pentru 15 luni după ce a fost testată cu meldonium în 2016.