Jucatoarea rusa de tenis, Maria Sharapova, a anuntat luni, in Los Angeles, ca fost depistata pozitiv la testul antidoping efectuat dupa Australian Open, in luna ianuarie, anunta AFP si Reuters. Tenismena va fi suspendata pana la rezolvarea cazului sau, anunta Agentia Mondiala Anti-Doping (WAD).

Maria, in negru la conferinta de presaFoto: youtube.com

"Am facut o mare greseala", a spus ea, adaugand ca nu s-a dopat ci a luat un medicament pentru a lupta impotriva diabetului zaharat, medicament care contine Meldonium si pe care-l ia din 2006, dar care a fost introdus pe lista substantelor interzise abia la sfarsitul lunii decembrie anul trecut.

"Am primit o scrisoare, la 22 decembrie, de la Agentia Mondiala Antidoping (WADA), privind modificarile de anul viitor, unde vor avea loc testele si un link catre modificari. Nu m-am uitat pe acea lista. Sunt pregatita sa-mi asum consecintele, mi-am dezamagit suporterii si am dezamagit sportul, stiu ca m-am expus unor consecinte, dar nu vreau sa se incheie cariera mea in acest fel si sper ca voi avea o sansa de a juca din nou."

In varsta de 28 de ani, Sharapova a avut probleme cu accidentarile in acest sezon, rusoaica participand doar la Australian Open, competitie unde a fost eliminata in sferturi de Serena Williams.

Maria Sharapova, locul sapte in ierarhia WTA, a declarat saptamana trecuta ca nu va participa la turneul de la Indian Wells, din cauza accidentarii suferite la bratul stang. Cum recuperarea nu a decurs pe masura asteptarilor, "Masha" a fost nevoita sa declare fortait.

"Sunt foarte dezamagita ca nu pot participa la turneul de la Indian Wells. Am facut tot posibilul sa ma recuperez dupa accidentarea de la antebratul stang si am incercat sa fiu 100% din punct de vedere fizic pentru a lua startul la aceasta competitie, una dintre favoritele mele din circuit, fiind atat de aproape de resedinta mea din Los Angeles. De-abia astept sa revin anul viitor" - Maria Sharapova, pentru site-ul oficial al competitiei.

Raspunsul ITF: "Pe 26 ianurie, domnisoara Maria Sarapova a oferit o proba pentru testul anti-doping, ca urmare a participarii sale la Australian Open. Proba a fost analizata in cadrul unui laborator acreditat de Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA) si a returnat un rezultat pozitiv pentru Meldonium, substanta interzisa conform codului WADA si, implicit, si conform programului anti-doping al tenisului (TADP). Maria Sarapova a fost pusa sub acuzare, pe 2 martie, pentru violarea prevederilor anti-doping. Maria Sarapova a acceptat rezultatele probei colectate pe 26 ianuarie. Intrucat Meldonium este catalogata drept 'o substanta nespecifica', in conformitate cu normele WADA (si, prin urmare, TADP), privind lista substantelor interzise si a metodelor interzise, Maria Sarapova va fi suspendata provizoriu, incepand cu 12 martie, pana la determinarea cauzei". (prosport.ro)

Ce este Meldonium

Actiune farmacologica

Imbunatateste metabolismul, analog al gammabutirobetaina. Este folosit pentru ischemie, restabileste echilibrul proceselor de livrare de oxigen si consumul in celule. Mecanismul de actiune determina diversitatea efectelor sale farmacologice: cresterea eficientei, reducerea simptomelor stresului mental si fizic, activarea tesutului si imunitatea umorala, efect cardioprotector.

In cazul leziunilor miocardice ischemice acute incetineste formarea zonei necrotice, scurteaza perioada de reabilitare. In insuficienta cardiaca, creste contractilitatea miocardica, creste toleranta la efort, reduce frecventa crizelor anginoase. In tulburari cerebrovasculare ischemice acute si cronice imbunatateste circulatia sangelui in centrul ischemic, promoveaza redistribuirea sangelui in zona ischemica.

Cand a fost interzis

A devenit o substanta interzisa la 1 ianuarie 2016, din cauza ca exista "dovezi ale utilizarii sale de catre sportivi, cu intentia de a imbunatati performanta." Aceasta a fost anterior pe lista Agentiei Mondiale Anti-Doping a medicamentelor care urmeaza sa fie monitorizate.

Sportivii care vor iesi pozitiv la testele antidoping, dar substanta prezenta in corp a fost ingerata inainte de 1 ian 2016, nu vor avea medalii retrase sau recorduri anulate.

De ce a fost interzis?

Monitorizarea Wada a medicamentului a constatat ca unele dintre beneficiile sale medicale ar putea spori performantele atletice, mai ales in sporturile de anduranta. Beneficiile includ: rezistenta, capacitate aerobica crescuta, dar si o capacitate de recuperare mai mare.

Meldonium a fost folosit intens si de catre ciclisti, fapt care a dus la trecerea lui mai repede pe lista substantelor dopante in acest sport.

Cateva medicamente din farmacii, dar care sunt utilizate de catre sportivi pentru a-si imbunatati perfomantele sportive:

salbutamol-folosit de catre astmatici, subastanta duce la o dilatare a cailor respiratorii pana in plamani asigurand o oxigenare mai puternica si un efect termogenic mai ridicat. Depistat cel mai des in ciclism, culturism, rugby si atletism.

sibutramina -medicament folosit in curele de slabire, devenit celebru la noi in tara dupa ce Adrian Mutu a fost depistat pozitiv in Italia si a sustinut ca a folosit sibutramina pentru a slabi nestiind ca este pe lista antidoping

efedrina - folosita in special in combinatii cu aspirina si cafeaua pentru curele de slabire

oxandrolone (cunoscut mai mult sub numele de anavar) -pentru distrofie musculara. Este incadrat in categoria "steroizilor usori". Este folosit in special in culturism in perioada de intretinere sau slabire si in sporturile care necesita categorie, gen box sau sporturi de contact. In Romania nu se mai gaseste in farmacii, dar se gaseste in farmaciile mai multor tari vecine. Mareste forta musculara, ajuta la slabit si intareste capacitatea de refacere.

Fosfobion: Procese distrofice si atrofice musculare, insuficienta coronariana cronica si miodistrofii post-infarct, sindrom de ischemie si periferice, tahicardii paroxistice supraventriculare (rebele la tratamente uzuale), poliomielita si scleroza multipla. Este substanta dopanta. Asigura un aport de energie foarte ridicat imediat dupa injectare. este eliminat repede din organism. Folosit mai intens in sporturile de contact si ciclism.

Siofor -Siofor (metformin) este in prezent principalul medicament indicat si utilizat in diabetul zaharat tip 2. Face parte din categoria biguanide, o clasa de antidiabetice orale. Este folosit de sportivi pentru o slabire accelrata

Insulina rapida - Pentru tratament diabetic. Un medicament extrem de periculos pentru omul sanatos, dar la care sportivii apeleaza adesea.Este folosit de sportivi la scaderea in greutate si la cresterea masei musculare. Preponderent in culturism si sporturi de contact.

Hormonii de crestere HGH -Utilizarea medicala initiala a fost tratamentul de substitutie in cazul copiilor cu un deficit al acestui hormon. Astfel li se asigura o crestere si dezvoltare optima. Sportivii il folosesc pentru cresterea in masa musculara. Ajuta mult refacerea tesuturilor conunctive: piele, articulatii, tendoane. Altii il folosesc in tratamente de intinerire. Este folosit chiar si pentru slabire. La finalul adolescentei duce la o crestere in inaltime suplimentara. Acest lucru nu mai este valabil dupa inchiderea cartilagiilor de crestere. Efecte secundare si riscuri: Efecte vizibile: dureri articulare, retentie de apa, marirea mabdibulei (se spune asta despre Madonna) sau a altor oase si tesuturi. Efecte mai putin vizible: diabet, marirea organelor interne, hipertensiune.

Nota: Mai multi specialisti antidoping au explicat ca sportivii folosesc adesea medicamente aflate pe lista substantelor dopante pentru care perioada de suspendare este mai scurta pentru a ascunde/masca efectele steroizilor au ale substantelor dopante mai puternice.