Antrenorul american Alberto Salazar, care l-a pregătit pe celebrul atlet Mo Farah până în 2017, a fost exclus începând din decembrie 2021 definitiv din atletism pentru abuz sexual. Anterior, în 2019, el primise o suspendare de patru ani pentru incitare la dopaj.

Alberto Salazar suspendat pe viata din atletism pentru abuzuri sexualeFoto: Captura Twitter

Iniţial se credea că antrenorul a fost exclus din cauza unor comentarii cu caracter sexual, însă New York Times a scris că în cazul său există şi două situaţii neraportate anterior de agresiune sexuală asupra unei persoane.

Iniţial, Salazar a fost suspendat de SafeSport în ianuarie 2020, după ce mai multe sportive antrenate de el au raportat abuzuri emoţionale şi fizice ale antrenorului în perioada în care au făcut parte din Nike Oregon Project. Atunci, Mary Cain şi alte sportive au depus mărturie cu privire la abuzurile emoţionale legate de greutatea lor.

În octombrie 2019, Alberto Salazar a fost suspendat patru ani pentru incitare la dopaj, de către Agenţia Americană Antidoping (USADA). Alberto Salazar era acuzat de "organizare şi incitare la conduită dopantă interzisă".

Mo Farah, cvadruplu campion olimpic şi sextuplu campion mondial la 5.000 şi 10.000 metri, a fost antrenat de Salazar până în 2017, scrie News.ro.