SUA și Australia au fost primele care au anunțat boicotul diplomatic pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022, iar recent Marea Britanie a urmat exemplul celor două.

JO Beijing 2022Foto: FRED DUFOUR / AFP / Profimedia

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat un boicot diplomatic, iar niciun ministru al guvernului său nu va ajunge la Beijing pentru Jocurile Olimpice din 2022.

Statele Unite şi Australia au anunţat deja o măsură similară pentru întrecerea care va debuta pe 4 februarie.

"Va exista efectiv un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing", a declarat Boris Johnson la reuniunea săptămânală din Parlament, subliniind că boicotul sportiv "nu este politica" guvernului său.

În faţa deputaţilor, şeful guvernului conservator a subliniat că Londra ridică constant problema respectării drepturilor Omului de către regimul chinez de la Beijing, în special a tratamentului aplicat minorităţii musulmane uigure.

"Noi ridicăm constant aceste subiecte părţii chineze, preşedintelui chinez Xi când i-am vorbit recent", a declarat Boris Johnson, citat de Agerpres.

Anunţul deciziei americane a provocat furie la Beijing, în timp ce decizia de boicot a Australiei a fost tratată cu indiferenţă, diplomaţia chineză subliniind că "nimănui nu-i pasă" dacă guvernul de la Canberra va trimite sau nu reprezentanţi oficiali.