Ivan Patzaichin ne-a părăsit la 71 de ani, legenda canotajului românesc murind după o grea luptă cu boala. Multiplu campion european, mondial și olimpic, Patzaichin a povestit la un moment dat cum a reușit să încheie o cursă cu pagaia ruptă.

Ivan Patzaichin, in tinereteFoto: cosr.ro

JO Munchen 1972, medalia de aur a pornit de la o cursă incredibilă cu pagaia ruptă

Multiplu medaliat european, mondial și olimpic, Ivan Patzaichin a povestit despre celebra cursă pe care a încheiat-o cu pagaia ruptă. Se întâmpla la Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972.

"Norocul meu a fost că mi s-a rupt pagaia în serii. Nu existau vâsle de carbon ca acum, toate erau din lemn. Pe vremea aia trebuia să te prezinți la start și cu o pagaie de rezervă.

Dacă ți se întâmpla ceva în primii 25 de metri, ridicai vâsla deasupra capului, se oprea cursa și o reluai cu pagaia de rezervă. La mine s-a rupt în 2-3 metri, la a doua lovitură.

Am ridicat-o deasupra capului, dar arbitrii n-au văzut. Sau cred că nici n-au vrut să vadă" - Ivan Patzaichin, pentru gsp.ro.

"Da, cu pagaia ruptă, cu un ciot am continuat. Știam că primii trei se duceau în semifinale, iar următorii trei în recalificări. Toată speranța mea era să ajung la linia de sosire. Să nu ies din culoar sau să mă răstorn. Ăia își făcuseră și dușurile până când am ajuns eu" - Ivan Patzaichin.

"Toată lumea mă aplauda ca la atletism, când te chinui! Eu vâsleam cu un ciot. Până la urmă am ajuns, a fost totul în regulă la controlul tehnic, dar în buletinul oficial mă puseseră ca abandon. Ei îmi știau valoarea și au zis că nu am cum să vin așa în urmă...

Mă trecuseră abandonat. Dar am făcut contestație și m-au primit în recalificări. Din momentul ăla am câștigat recalificări, semifinală, finală!" - Ivan Patzaichin.

Multiplu campion european, mondial și olimpic

A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Campionatele Mondiale. Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii (1968 - 1984), cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968 (C2 1.000 m), Munchen 1972, (C1 1.000 m), Moscova 1980, (C2 1.000 m) şi Los Angeles 1984 (C2 1.000 m), şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984), potrivit site-ului csdinamo.eu.

Se retrage din activitatea competiţională, în 1984, dedicându-se antrenoratului, la început la clubul unde şi-a desfăşurat întreaga carieră, Dinamo. În 1983 a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport, iar în anul 2008 a susţinut lucrarea de dizertaţie la masterul Educaţie fizică şi managementul structurilor şi activităţilor sportive. În 1986 este promovat, ca antrenor, la lotul naţional, pentru ca din 1995 să fie numit antrenor coordonator al lotului naţional olimpic.

Peste 150 de titluri câștigate în remarcabila carieră de antrenor

A reuşit să câştige peste 150 de titluri ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, calitate în care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 - Barcelona, 1996 - Atlanta, 2000 - Sydney, 2004 - Atena, 2008 - Beijing, potrivit site-ului https://rowmania.ro. În perioada 1990-1998 a contribuit la obţinerea a două medalii la Jocurile Olimpice, 23 la Campionatele Mondiale şi zece la cele europene. În 2000, sportivii pregătiţi de Patzaichin au cucerit trei medalii de argint la Campionatele Europene de la Poznan şi o medalie de aur şi una de bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney. A fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Kaiac-Canoe şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român (ales în 1990).

Comitetul Olimpic Internaţional i-a decernat, în 1990, cea mai înaltă distincţie a acestui for, respectiv Ordinul Olimpic Colanul de Platină, în anul 2000 a fost distins cu Ordinul Naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de Ofiţer, iar în 2008 i-a fost conferit ''Meritul Sportiv'' clasa I, de preşedintele Traian Băsescu.

A primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a COSR

Regele Mihai I i-a conferit, la 13 septembrie 2010, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Elisabeta din Bucureşti, Decoraţia regală "Nihil Sine Deo", pentru merite deosebite aduse sportului românesc. În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. I-a fost conferit, în 2016, titlul academic de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. Ivan Patzaichin a fost declarat Sportivul Secolului XX de Federaţia Internaţională de Kaiac-Canoe.

În 2010, a pus bazele Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, alături de Teodor Frolu (specialist în industriile creative).

Ivan Patzaichin, palmares olimpic