Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), a reafirmat vineri că misiunea organizaţiei sale "nu este schimbarea sistemelor politice", aşa cum este regimul lui Aleksandr Lukaşenko în Belarus, informează EFE.

Thomas BachFoto: olympic.org

Bach a făcut această afirmaţie atunci când a fost întrebat dacă CIO intenţionează să ia măsuri suplimentare împotriva Minsk-ului în cazul sprinterei belaruse Krystsina Tsimanouskaya, vineri la Tokyo, în cursul unei conferinţe de presă în care a făcut bilanţul Jocurilor Olimpice găzduite de capitala Japoniei, informează Agerpres.

CIO a anunţat vineri expulzarea a doi antrenori din Belarus, Artur Shymak și Yury Maisevich, de la JO 2020, după ce a creat o comisie disciplinară pentru "clarificarea circumstanţelor" din jurul tentativei de repatriere forţată a lui Tsimanouskaya.

Procedura disciplinară "continuă", a spus Bach, adăugând că ar putea fi luate "măsuri sau sancţiuni suplimentare", în cazul în care comisia va considera necesar.

"Misiunea noastră şi scopul nostru nu este să schimbă niciun sistem politic. Responsabilitatea noastră este să protejăm sportivii cât mai mult posibil", a spus conducătorul mişcării olimpice.

Bach a reamintit că CIO nu recunoaşte alegerea lui Viktor Lukaşenko, fiul preşedintelui Belarus, ca şef al Comitetului olimpic naţional al acestei ţări, pentru că nu a garantat că sportivii din ţara sa nu sunt discriminaţi pentru opiniile lor politice.

La începutul acestei săptămâni, Krystsina Tsimanouskaya a făcut apel la poliţia japonezăpentru a-i asigura protecţia, atunci când membri ai Comitetului său naţional au încercat să o forţeze să se întoarcă în Belarus, acţiune pe care sportiva a descris-o drept o tentativă de "răpire".

Atleta s-a refugiat la Ambasada Poloniei din Japonia, iar miercuri a călătorit spre Varşovia, după ce autorităţile poloneze i-au oferit azil umanitar, aşa cum a făcut şi cu alţi disidenţi din Belarus.

CIO este în contact cu sportiva şi i-a oferit asistenţă, "pentru a-şi putea dezvolta în continuare aspiraţiile sportive" în Polonia şi cu ajutorul comitetului olimpic al acestei ţări, potrivit lui Thomas Bach.