Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului, va participa în weekend la competiţia de ciclism Cupa Max Ausnit, la Lugoj. Oficialul român se pregătește pentru Jocurile Paralimpice care vor începe la sfârșitul lunii august.

Eduard NovakFoto: london2012.com

“La acest sfârşit de săptămână, intru din nou în competiţie. Participarea la Cupa Max Ausnit este o ocazie perfectă de pregătire şi verificare pentru Jocurile Paralimpice. Anul acesta este şi ediţie aniversară, competiţia de la Lugoj împlinind 10 ani. Mi-ar prinde bine încurajările voastre de-a lungul celor două probe - contratimp şi fond - care vor avea loc sâmbătă şi duminică.

Prin participarea mea la aceste competiţii, aş vrea să încurajez autorităţile din toate zonele ţării să includă strategii de dezvoltare a infrastructurii locale sportive. Îndemnul meu este ca sportul de masă să fie unul dintre obiectivele lor în politicile locale. Aşa stopăm sedentarismul şi încurajăm un stil de viaţă mai sănătos. Acesta este unul dintre obiectivele mele prin Strategia Naţională pentru Sport”, a notat Novak pe Facebook.

Sâmbătă este programată proba de contratimp pe echipe la competiția de Lugoj, de la ora 15.00, iar duminică etapa de fond, la ora 09.00.

Jocurile Paralimpice de la Tokyo vor începe de 24 august și se vor încheia pe 5 septembrie.

Eduard Novak este medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice de la Londra din 2012, obținând prima medalie pentru România la o Olimpiadă dedicată persoanelor cu handicap.

Actualul ministru a fost patinator de performanță, dar a suferit pe când avea 20 de ani un grav accident de mașină și a fost nevoie să îi fie amputat piciorul drept.

Eduard Novak și controversele cu Ana-Maria Popescu

Ana Maria Popescu a câștigat argintul la Tokyo (spadă individual), iar Eduard Novak a declarat după acest moment că sportiva noastră nu ar fi cucerit aurul nici dacă bugetul Federației de Scrimă era cu 5 milioane de lei mai mare.

La sosirea în țară, Ana Maria nu a dat mâna cu ministrul, iar în plus i-a reproșat acestuia mai multe lucruri.

La două zile distanță după acel incident, Eduard Novak a ieșit în spațiul public și și-a cerut scuze, precizând că declarația sa a fost greșit înțeleasă.