Ecuadorianul Richard Carapaz, câștigătorul probei de ciclism la Tokyo 2020, a lansat un atac dur la adresa autorităților din țara sa. Ciclistul susține că țara nu i-a pus la dispoziție nici măcar maseuri, iar ulterior, instituțiile sportive au încercat să-și justifice eforturile.

Richard CarapazFoto: giroditalia.it

Ciclistul ecuadorian Richard Carapaz a devenit noul campion olimpic la ciclism după ce a câștigat competiția desfășurată pe 24 iulie. El a fost urmat de belgianul Wout Van Aert şi slovenul Tadej Pogacar, câștigătorul Turului Franței.

După ce a devenit campion olimpic, "Locomotiva din Carchi”, aşa cum este cunoscut Carapaz, a spus: "Am fost un sportiv care a plecat aproape fără sprijin. Ţara nu a crezut niciodată în mine, aceasta (n.r. - medalia) îmi aparţine mie şi puţinilor oameni care m-au susţinut întotdeauna".

"Când am venit aici cu Jonathan (n.r. - Narvaez, coechipier cu el la Ineos) a trebuit să căutăm pe cineva care să ne facă masaje pentru că nu aveam maseur. Am venit singuri, am cerut ajutor şi echipele europene au fost cele care ne-au întins mâna când am avut nevoie...", a adăugat Carapaz.

Reacția autorităților ecuadoriene

Ministrul ecuadorian al Sportului, Sabastián Palacios, a precizat, luni, printr-un videoclip care a circulat pe reţelele de socializare, că responsabil de logistica pentru participarea sportivilor la Jocurile Olimpice este Comitetul Olimpic Ecuadorian (COE), organismul care stabileşte şi delegaţia olimpică.

"Suntem aici pentru a-i însoţi pe sportivi, astfel încât aceştia să se simtă aproape de Ministerul Sporturilor şi de Guvernul lor. Suntem aici pentru a monitoriza modul în care are loc această coordonare şi logistică (n.r. - a COE) şi, din păcate, am văzut lucruri care ne atrag atenţia, şi noi suntem îngrijoraţi şi revoltaţi", a spus Palacios, în videoclip.

"După ce am trăit unul dintre cele mai incredibile momente din istoria sportului ecuadorian, de a fi mândru de realizarea şi triumful lui Richard Carapaz, înţeleg şi împărtăşesc declaraţiile sale, în calitate de sportiv şi ciclist. Există câteva lucruri care ar trebui ştiute despre participarea Ecuadorului la Jocurile Olimpice", a afirmat Palacios.

El a spus că federaţiile şi COE stabilesc echipa care însoţeşte sportivii, mai ales partea de "antrenori, fizioterapeuţi, masori, mecanici”, printre altele.

"Înainte de JO, ei ne-au informat că delegaţia include şase maseuri. În ceea ce priveşte modul în care această echipă tehnică are grijă de sportivi, COE trebuie să răspundă, prin şeful misiunii şi şeful delegaţiei, pentru că este responsabilitatea lor", a adăugat el.

Ministrul s-a arătat revoltat de "lipsa antrenorilor, lipsa unei echipe multidisciplinare lângă sportivi şi toţi acei oameni”, dar a precizat că guvernul său, care consideră că sportul este o prioritate şi un instrument de dezvoltare, va "munci foarte mult pentru a transforma sportul în Ecuador”.

La rândul său, preşedintele ecuadorian, Guillermo Lasso, a declarat, după ce a aflat de declaraţiile lui Carapaz, că, pentru guvernul său, este "o prioritate să însoţească sportivii ecuadorieni, la victorii şi înfrângeri”.

"Suntem de acord cu Richard Carapaz şi lucrăm pentru a oferi un sprijin cuprinzător", a spus şeful statului.

În vârstă de 28 de ani, Richard Carapaz (Ineos) a ocupat locul al treilea în clasamentul general al ultimei ediţii a Turului Franţei. El a câştigat Turul Italiei, în 2019, conform News.ro.