Sportivii, antrenorii şi arbitrii depun la fiecare ediție a Jocurilor Olimpice un jurământ la ceremonia de deschidere. Începând cu Olimpiada de la Tokyo, acesta va fi modificat și vor fi incluși doi noi termeni.

Jocurile OlimpiceFoto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

Jurământul pe care sportivii, antrenorii şi arbitrii îl vor depune la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo va include, în premieră, termenii "incluziune" şi "egalitate", în urma unei modificări a textului aprobată de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), urmând o recomandare a Comisiei Sportivilor, informează agenţia EFE.

Doi sportivi, doi antrenori şi doi arbitri (un bărbat şi o femeie) vor jura, cu mâna pe drapelul olimpic şi în numele colegilor lor, "să respecte şi să se conformeze regulilor, în spiritul de fair-play, incluziune şi egalitate".

"Împreună suntem solidari şi ne angajăm pentru un sport fără dopaj, fără înşelăciune, fără nicio formă de discriminare. O facem pentru onoarea echipelor noastre, pentru respectul faţă de principiile fundamentale ale Olimpismului şi pentru a face lumea un loc mai bun prin intermediul sportului", se scrie în noul text al jurământului.

Până la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang din 2018, protocolul stipula: "Ne-am angajat să participăm la aceste Jocuri Olimpice respectând şi conformându-ne normelor în spiritul de fair-play. Toţi suntem dedicaţi unui sport fără dopaj şi înşelăciune. O facem pentru gloria sportului, pentru onoarea echipelor noastre şi pentru respectul faţă de principiile fundamentale ale Olimpismului".

Solicitările grupurilor de sportivi în favoarea diverstităţii au determinat CIO să autorizeze, în premieră, gesturi de solidaritate sau de protest pe stadioanele olimpice, întotdeauna înainte de competiţie şi dacă nu perturbă participarea altor sportivi, potrivit Agerpres.

Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în perioada 23 iulie - 8 august 2021.​