Principalele foruri implicate în organizarea JO de la Tokyo au decis măsurile care se vor lua pe durata competiției, pentru ca totul să se desfăşoare în siguranţă. Printre ele se numără și testarea Covid-19 la care vor fi supuși sportivii pe toată perioada competiției.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit site-ului oficial al JO, toţi participanţii vor fi obligaţi să facă două teste Covid-19 înainte de a pleca spre Japonia.

Sportivii şi apropiaţii lor vor fi testaţi zilnic, pentru a se minimiza riscul apariţiei unor cazuri pozitive asimptomative. Datele şi orele vor fi stabilite în funcţie de programul evenimentelor sportive, potrivit News.ro.

Toţi ceilalţi participanţi la JO vor fi testaţi zilnic în primele trei zile de după sosirea în Japonia. Apoi, ei vor avea parte de testări în mod regulat, în funcţie de rolul lor şi gradul de contact cu sportivii.

Toţi participanţii la JO trebuie să respecte în principiu activităţile din planul lor de activitate şi să menţină distanţa socială faţă de japonezi. În plus, ei trebuie să folosească în principiu doar vehiculele dedicate Jocurilor Olimpice, fără a avea posibilitatea folosirii transportului public.

De asemenea, participanţii la JO trebuie să mănânce doar în locuri stabilite, în care sunt luate măsuri anti-Covid-19, sau în camerele lor, folosind room service sau serviciile de livrare de mâncare.

Îngrijorări din partea personalului medical

Cu toate acestea, unii experţi medicali şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la organizarea Jocurilor Olimpice în acest moment, în care variantele extrem de contagioase ale virusului se răspândesc în multe ţări şi când presiunea asupra sistemului medical a crescut.

Miercuri, un înalt oficial al executivului japonez a declarat ca guvernul ţării sale va asigura aproximativ 30 de spitale capabile să primească sportivi şi oficiali în timpul Jocurilor Olimpice, potrivit Agerpres.

Autorităţile nipone au declarat stare de urgenţă la Tokyo şi în mai multe prefecturi până pe 11 mai, din cauza creşterii recente a infectărilor cu Covid-19. Capitala Japoniei a confirmat miercuri 925 de cazuri de Covid-19, cel mai mare număr începând din 28 ianuarie.

Jocurile Olimpice de la Tokyo, care au fost amânate cu un an din cauza pandemiei, se vor desfășura anul acesta în perioada 23 iulie - 8 august. Ediția de anul acesta a JO va avea loc fără fani străini în tribune și în organizarea competițiilor vor ajuta doar voluntari locali. Încă nu este cert dacă familiile sportivilor vor putea călători la Tokyo sau nu, dar cel mai probabil nu le va fi permis acest lucru.