Preşedintele Comitetului de Organizare al JO de la Tokyo, Yoshiro Mori, a anunțat joi că va demisiona din funcție în urma criticilor puternice privind comentariile sale sexiste, relatează Time.

Yoshiro MoriFoto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / Profimedia Images

Mori, în vârstă de 83 de ani, a declarat canalului de știri Nipon TV că își va prezenta demisia vineri.

Decizia sa vine la mai bine de o săptămână după ce acesta a declarat în timpul unei ședințe a Comitetului Olimpic că femeile vorbesc prea mult în timpul ședințelor.

„În consiliile cu multe femei, şedinţele durează atât de mult timp”, a spus râzând acesta.

„Femeile au un puternic simţ al competiţiei. Dacă o persoană ridică mâna, probabil că altele se gândesc, trebuie să spun şi eu ceva. De aceea toată lumea vorbeşte”, a mai declarat Mori, fost premier al Japoniei între 2000 și 2001.

„Trebuie reglementat într-o oarecare măsură timpul de vorbire. Altfel nu vom putea termina niciodată”, a mai spus acesta.

Comentariile lui Mori au atras critici puternice atât în Japonia cât și pe plan internațional, jucătoarea de tenis japoneză Naomi Osaka spunând că afirmațiile acestuia „sunt cu adevărat neinformate” și „ignorante”.

Cel puțin 500 de voluntari ai Jocurilor Olimpice au renunțat la rolul lor în urma scandalului și o petiție care i-a cerut demisia acestuia din cauza comentariilor „pline de prejudecăți, înguste la minte și discriminatorii” a strâns aproape 150.000 de semnături.

Comitetul Olimpic i-a luat inițial apărarea lui Mori dar ulterior a remis un comunicat în care a afirmat că afirmațiile sale au fost „complet nepotrivite.”

REFERINȚĂ: