Marele maestru chinez Ding Liren, numărul 3 mondial, l-a învins cu piesele albe pe americanul Fabiano Caruana, numărul 2 mondial, în runda a treia a Turneului Candidaţilor de la Ekaterinburg (Rusia), care va desemna challenger-ul la titlul mondial la şah deţinut de norvegianul Magnus Carlsen, relatează EFE.

Ding LirenFoto: Captura YouTube

În runda a treia, Ding Liren l-a învins pe Fabiano Caruana, finalistul CM 2018, în 59 de mutări, în timp ce partidele dintre Anish Giri (Olanda) - Maxime Vachier-Lagrave (Franţa), Aleksandr Grisciuk (Rusia) - Wang Hao (China) şi Kirill Alekseenko (Rusia) - Ian Nepomniaşci (Rusia) s-au încheiat remiză.

În clasament, Nepomniaşci, Vachier-Lagrave şi Wang Hao ocupă primele trei locuri, cu câte 2 puncte, urmaţi de Fabio Caruana, Aleksandr Grisciuk, cu câte 1,5 puncte, Ding Liren, Anish Giri şi Kirill Alekseenko, cu câte 1 punct.

Vineri este zi de pauză, iar turneul se reia sâmbătă 21 martie cu runda a patra.

Turneul Candidaţilor (17 martie - 4 aprilie) reuneşte opt mari maeştri, care se înfruntă pe durata a 14 runde, jucătorii urmând să se întâlnească de două ori, o dată cu piesele albe şi o dată cu piesele negre. Timpul de control este de 100 minute pentru primele 40 de mutări, 50 minute pentru următoarele 20 de mutări şi 15 minute pentru restul partidei.

FIDE a luat măsuri de securitate pentru desfăşurarea competiţiei, inclusiv scanere pentru controlul temperaturii, în timp ce salutul prin strângerea mâinii este opţional. În cazul în care un şahist este testat pozitiv la virusul Covid-10, turneul se întrerupe imediat şi va fi reprogramat spre finele anului, când se va relua din acelaşi punct în care a fost suspendat.

Câştigătorul Turneului Candidaţilor îl va înfrunta în acest an pe campionul mondial Magnus Carlsen, transmite Agerpres.