​Agenţia chineză antidoping (CHINADA) a decis să suspende "temporar" activităţile sale de control "din motive de protejare a sănătăţii", din cauza epidemiei de coronavirus care afectează ţara, cu şase luni înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo, a anunţat, luni, Agenţia de control internaţional (ITA), potrivit AFP.

Jocurile OlimpiceFoto: olympic.org

Agenția chineză antidoping "își va relua treptat activitățile de control imediat ce situația se va îmbunătăți", a transmis ITA, cu sediul la Lausanne.

CHINADA "a confirmat la 3 februarie 2020 că în scopul protejării sănătății și având în vedere situația de urgență internațională declarată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), activitățile sale de control sunt suspendate temporar ", a precizat ITA.

Această decizie vine cu șase luni înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo, care se vor desfășura în perioada 24 iulie - 9 august.

ITA a precizat că are "alţi parteneri în China şi evaluează dacă controalele pot totuşi avea loc în zilele sau săptămânile următoare cu alţi furnizori privaţi".

"Situaţia îndeamnă totuşi la prudenţă pentru a nu pune în pericol nici sportivii, nici oficialii de control şi chiar dacă este ştiută importanţa activităţilor antidoping, prioritatea este menţinerea sănătăţii publice pentru toţi", a adăugat ITA, responsabilă cu controalele antidoping pentru numeroase federaţii sportive internaţionale şi competiţii internaţionale.

Peste 17.000 de persoane sunt contaminate cu coronavirus, iar dintre acestea 360 au murit, conform ultimului bilanţ.

Mai multe evenimente sportive internaționale programate în China, inclusiv turnee de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, au fost deja anulate sau mutate din cauza epidemiei.