​România a ocupat locul 14 în clasamentul pe naţiuni la ediţia de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret, de la Lausanne, care s-a încheiat miercuri, cu ceremonia de închidere, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cu două medalii de aur, cucerite la monobob de Georgeta Popescu şi Andrei Nica, şi una de bronz, câştigată de Ramona Ionel, în proba de sprint pe echipe mixte la patinaj viteză, România a terminat înaintea unor ţări cu tradiţie în sporturile de iarnă, precum Canada, Cehia, Finlanda sau Slovenia, în ierarhia dominată de Rusia, Elveţia şi Japonia.

Peste 2.000 de spectatori au asistat la ceremonia de închidere, care a sărbătorit sportivii, voluntarii şi tinerii din cantonul Vaud, care au făcut ca Jocurile Olimpice de Tineret de la Lausanne să fie un eveniment spectaculos, potrivit site-ului competiţiei.

La defilarea celor 76 de delegaţii au participat peste 900 de sportivi.

Preşedintele CIO, germanul Thomas Bach, le-a mulţumit în discursul său celor 3.800 de voluntari care au ajutat la desfăşurarea evenimentului polisportiv. Bach a declarat închisă a treia ediţie de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret şi a chemat tineretul mondial să se reunească peste patru ani, în Coreea de Sud. Drapelul olimpic a trecut apoi de la doi tineri reprezentanţi ai Elveţiei, Marie Krista şi Valerio Jud, care fiecare a câştigat două medalii de aur la Lausanne, la schi cros, respectiv snowboard cros, la doi tineri ai oraşului care va găzduit JOT 2024, Gangwon, Whi Min Seo şi Jang Sung-woo, multipli medaliaţi la short-track la Jocurile care s-au încheiat.

Un număr record de 1.872 de sportivi au participat la competiţiile olimpice din Elveţia, cu 813 mai mulţi decât la ediţia inaugurală, de la Innsbruck din 2012, unde au fost prezenţi 1.059 de sportivi, şi cu 772 mai mulţi decât la JOT Lillehammer 2016, unde au concurat 1.100 de sportivi.

România a fost reprezentată de 35 de sportivi la cea de-a treia ediţie de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret (competiţie rezervată sportivilor sub 18 ani) la biatlon, bob, hochei pe gheaţă, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi alpinism, schi fond şi snowboard, zece dintre cele 16 discipline sportive aflate în programul competiţiei.