​Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), Gianni Infantino, a fost ales vineri membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) la cea de-a 135-a sesiune de la Lausanne, urmându-i predecesorului său Sepp Blatter care a părăsit organismul olimpic în 2015, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Gianni InfantinoFoto: fifa.com

Infantino, 49 de ani, a fost ales preşedintele FIFA în februarie 2016, când i-a succedat lui Blatter, membru al CIO din 1999 până în 2015.

Încă suspendat pentru controversata plată de 2 milioane franci elveţieni către Michel Platini, Blatter nu a solicitat în 2015 reînnoirea mandatului său la CIO.

Alături de Infantino au mai fost aleşi alţi doi membri în cadrul CIO, americanul David Haggerty, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Tenis (ITF), şi japonezul Yasuhiro Yamashita, preşedinte al Comitetului Olimpic Japonez şi campion olimpic la judo în 1984.

''Cele trei personalităţi vor aduce experienţa lor în cadrul CIO, ceea ce ar fi extrem de benefic pentru organizaţia noastră'', declara în decembrie preşedintele CIO, Thomas Bach, când a anunţat candidaturile.

Dintre cei 79 de membri ai CIO cu drept de vot, Infantino a primit 63 de voturi, 13 au fost împotrivă, 3 s-au abţinut.

Deşi a fost aşteptată mult timp, candidatura lui Sebastian Coe, preşedintele World Athletics, nu a fost propusă pentru această sesiune din cauza ''riscului de conflict de interese'', acesta fiind preşedinte executiv al unei companii de marketing sportiv, CSM Sport.