​Pare incredibil, dar nu este. Șahul (sportul minții) consumă multe calorii, atât de multe încât două ore state pe scaun (sigur, la nivelul marilor maeștri) rivalizează uneori cu energia lăsată pe teren de Roger Federer într-un set, informează espn.

Jocul de sahFoto: chess.com

A slăbit 22 de kilograme în timpul finalei CM

Ediția din 1984 a Campionatului Mondial de Șah s-a încheiat cu un rezultat mai puțin așteptat. După 5 luni și 48 de jocuri, campionul en-titre Anatoli Karpov nu a mai putut continua finala cu Garry Kasparov (a avut loc la Moscova între 10 septembrie 1984 și 15 februarie 1985). Motivul? Slăbise deja 22 de kilograme. "Arăta precum un mort", a precizat marele maestru Maurice Ashley.

În 2004, Rustam Kasimdzhanov (cel care avea să se încoroneze campion mondial) a slăbit după șase jocuri aproximativ 17 kilograme în timpul finalei CM.

Polar (firmă cu sediul în Kempele, Finlanda, specializată în echipamente pentru activități sportive) a publicat unele date semnificative care arată consumul mare de calorii din timpul unui meci de șah.

Astfel, în octombrie 2018 cei de la Polar au publicat următoarele informații: marele maestru rus Mikhail Antipov (22 de ani) a consumat 560 de calorii în două ore de jucat șah. Comparația merge mai departe: cam cât ar Roger Federer într-o oră la un meci de simplu.

Consum de calorii de până la de trei ori mai mare decât la o persoană obișnuită

Robert Sapolsky, de la Universitatea Stanford, a precizat că un jucător profesionist de șah poate arde undeva până la 6000 de calorii pe zi atunci când se află la un turneu. Ceea ce înseamnă cam de trei ori mai mult decât consumă într-o zi o persoană obișnuită.

Studiul, care a luat în calcul ritmul respirației (care este amplificat de până la trei ori în timpul competițiilor), tensiunea arterială (în evidentă creștere) și contracțiile musculare (înainte, în timpul și după turneu), sugerează următoarele: nivelul de stres al marilor maeștri de șah este la fel cu cel al atleților de performanță.

"Marii maeștri au tensiunea arterială crescută timp de ore în șir, ea fiind comparabilă cu ceea ce găsim, de exemplu, la unii alergători de la maraton", mai susține Sapolsky.

În medie, marii maeștri slăbesc aproximativ două kilograme pe zi. În timpul unui turneu în care au undeva la 5-6 jocuri, aceștia pot pierde 10-12 kilograme.

Fabiano Caruana (mare maestru italiano-american, 27 de ani) povestește cum pregătirea fizică este la fel de importantă precum cea mentală înainte de o competiție.

"Mă cântăresc înainte și după un turneu, iar rezultatele sunt cu adevărat de speriat. Între timp m-am obișnuit cu acest lucru și știu că face parte din ceea ce fac (n.r. să joace șah)" - Fabiano Caruana.