Stirile la fel de sportive ale televiziunilor
De ce?
Pentru ca e mai usor sa spui c-ai vazut la Pro TV decat la "Stirile ProTV din Sport". Pentru ca e o titulatura greu de retinut. Pentru ca postul nu a investit in promovarea acestei denumiri. Pentru ca nu are un logo memorabil. Pentru ca...
Totusi, poate n-ai chef de Pro TV. Poate nu-ti place Pro TV. Bun. Cum se numeste jurnalul sportiv de la Antena 1?
Exista o oarecare sansa sa ghicesti denumirea corecta. Spun asta pentru ca oamenii de la Antena au facut o chestie desteapta si au investit in promovarea denumirii printr-un efort consistent de marketing (promovare in Gazeta Sporturilor, www.gsp.ro, bannere pe stadioane, mentiuni in timpul comentariilor din Liga 1, Cupa Romaniei etc.)
Dar cat de usor este de retinut o denumire care presupune rostirea a nu mai putin de 13 silabe? ... "Sti-ri-le Spor-ti-ve a-le An-te-nei 1 (u-nu)". Cam greu, nu?
Nici CNA nu stie cum ii cheama
In fine, daca am merge mai departe am descoperi ca programele de stiri sportive ale altor 4 televiziuni sunt denumite identic - "Sport" si le lipseste din identitatea vizuala un logo memorabil.
Astfel, nu mai e de mirare ca pana si institutia care monitorizeaza atent productiile TV, Consiliul National al Audiovizualului (CNA), are dificultati majore sa le zica pe nume. Zilele trecute, CNA a sanctionat Stirile Pro TV din Sport cu o somatie publica pentru difuzarea unei informatii legate de activitatea unui politician. Stiti cum i-a zis programului sanctionat? "Sport".
Cum sa imiti liderul si sa-i intaresti brandul
Un alt nivel la care programele de stiri sportive ar putea sa-si defineasca identitatea este continutul. Din pacate pentru acestea, toate programele par sa munceasca pentru brandul liderului Pro TV de vreme ce au ales sa-l imite si astfel sa-l intareasca.
Lucrul nu ar trebui sa mire foarte tare. In mare, inainte sa porneasca pe acest drum, majoritatea redactiilor sportive au avut de ales intre:
- a fi diferiti in incercarea de-a castiga un public dornic sa consume altceva
- a imita liderul pentru ca pe poteca acestuia s-a plimbat succesul de cand se masoara electronic audientele in Romania
Prima alegere ar fi fost una riscanta. Presupunea investitii mari, oameni multi, foarte valorosi, foarte bine platiti. Iar rezultatele ar fi putut intarzia.
A doua alegere a fost aproape unanim imbratisata. Modelul deja exista si asigura rapid audienta, ceea ce este de departe cel mai important lucru pentru orice program din grila unui post comercial. Aproape ca nici nu mai conteaza faptul ca aceasta alegere vine la pachet cu o pozitionare de la locul 2 in jos in topul celor mai urmarite programe de acest tip.
Cine pierde in aceste conditii?
Bine ca nu e vreun politician pe aici care sa strige din toti rarunchii: "Telespectatorul!". Ar fi o enormitate, pentru ca publicul are posibilitati variate de-a se informa despre sport, nu sta in jurnalul sportiv al vreunei televiziuni.
E greu sa spui ca exista pierzatori in conditiile in care si programul de pe locul 7 in topul celor mai urmarite jurnale sportive face o audienta peste media postului care-l difuzeaza, atrage publicitate si aduce profit.
Eu cred insa ca exista macar trei televiziuni care pot face astazi, fara sa se supuna la riscuri deosebit, o schimbare profunda de gandire a jurnalelor de sport care sa le aduca beneficii mai mari pe termen mediu si lung.
In primul rand e vorba de postul public, TVR 1, post care deja manifesta unele zvacniri in aceasta directie si care are absolut toate resursele descrise mai sus sa faca acest pas.
Celelalte doua sunt televiziunile de stiri: Realitatea TV si Antena 3. In primul rand, pentru ca ambele au jurnale de sport care de multe ori par in dezacord cu restul continutului editorial. Iar in al doilea rand, pentru ca ambele au o structura a publicului care nu numai ca le permite schimbarea, dar chiar le-o cere.

Povestea discului de la Nebra - Un fals extrem de bine făcut sau cea mai veche reprezentare a cerului?
“Oglinda fermecată” a autorităților ne spune povestea noastră de anul acesta. De fapt, Comisia de Prognoză o spune pentru buget
O copie din secolul XVI a lui „Salvator Mundi”, cel mai scump tablou din lume, a fost recuperată de poliția italiană / Povestea din spatele operei de artă
Vaccinarea în universități. Rectorul UBB: Platforma de programări este făcută fără cap, o catastrofă. Ne transformă în call center / Rectorul Universității București: Există și o mare inechitate
E ingrozitoar ce vezi la stirile sportive ale PRO TV si Antena1 : Prostie, Lipsa de cultura, Promovarea continua a unor oameni fara valoare.
A avut loc de curand un meci foarte iteresant de baschet intre BC Tg-Mures si U Cluj, cu un final fantastic. Nu am vazut nici o stire legata de aceasta tema.
Din cand in cand, mai pot urmari acest program pe TVR si vreau sa-i felicit, in special pe Naum, că păstrează un "male" care să prezinte aceste stiri.
Am rămas şocat..parcă la Antena...când erau anunţate viitoarele prezentatoare la ştirile de la mai ştiu eu care oră. Aici cred ca ar trebui să se sesizeze CNA-ul pt că aceste Ştiri au preluat rolul unui bordel digital pentru fotbalişti..în traducere...."Priviţi-o! e nou apărută pe piaţă, cine liciteză mai mult, cine dă mai mult....."
Am început să fiu foarte dezamăgit de ştirile de pe Realitatea care observ că au cam preluat aceleşi idei de marketing....de la lider.
Oameni buni, cei care urmăresc fotbal, nu sunt toti cretini....daca vreti, majoritatea nu e cretina..ei se pot refula spre un fotbal adevărat...comercial prin spectacolul pe care il oferă pe gazon si nu in afara lui- Anglia, Italia, Spania!
nu mai urmaresc de mult stirile sportive de la antena 1 sau protv. rar ma uit la tvr1 si realitatea.
cred ca audientele sunt mai mari pt ca oamenii nu au alternativa. am vazut de curand stiri sportive in germania. super: imagini din jocurile propriu-zise, interviuri scurte si la obiect, clasamente, rezultate si asta din toate sporturile care aveau sezon la ora aia. fotbalul era in vacanta, asa ca nu am vazut mai nimic despre asta.
Oricum eu le sanctionez cum pot si pur si simplu ignor stirile Protv, Antena 1 si ma uit doar le cele TVR.
Cum nu sunt cititor de Libertatea,Click sau altele de gen, am schimbat pe National TV unde stirile sunt de nota 11, impartiale,multe imagini si interviuri pertinente.
Singurul post la care ma mai uit la stiri este TVR. Stirile de la proteve si antenele nu au valoare jurnalistica.
De cate ori nu s-a intamplat sa fie competitii de handbal,volei,sarituri cu schiurile,gimnastica,polo,hochei,etc. si nu s-a suflat o vorba despre ele (unele a trebuit sa le cautam pe net ,pentru a afla rezultatele,fiinca nici publicatiile care ar trebui sa fie de gen-ex.prosport nu pomenesc decat can-can-urile fotbalistice).
Nu stim de unde atata "audienta"- un raspuns ar fi faptul confirmat ca multi asteapta stile despre vreme,care sunt intr-adevar urmarite.
Speram intr-o schimbare,care ar dovedi putin bun simt fata de cei care ii urmaresc!
ca nu merita , nu vezi decat ce a facut gigi ,ce a zis gigi, de parca "desteptul" ala ar fi vreo comoara nationala si trebuie sa stim absolut tot ce face el.
Ar putea eventual sa numeasca stirile dupa prezentatori: stirile cu Simona Patruleasa, stirile cu ... Oricum in afara decolteelor continutul lipseste in general si se rezuma la osanale mondene la prostul gust al sefilor de club sau la hiperbolizarea fiecarei perle puiate de vre-un antrenor/fotbalist/manager cu IQ sub medie.