Atleta kenyană Jemima Sumgong, campioana olimpică en titre la maraton, a fost suspendată opt ani pentru că a încercat să influenţeze ancheta privind un control antidoping pozitiv cu EPO, minţind şi furnizând documente false, a anunţat, vineri, Unitatea de integritate a atletismului (AIU), potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sumgong, prima campioană olimpică kenyană la maraton după victoria la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, a fost controlată pozitiv la eritropoietină (EPO) în afara competiţiei la cinci luni după cucerirea titlului, ceea ce i-a atras o suspendare de patru ani.

Însă sesizat de AIU, tribunalul disciplinar al Federaţiei Internaţionale de Atletism (IAAF) a apreciat că în timpul anchetei Sumgong a minţit şi a utilizat false documente privind un tratament primit la spital, pentru a încerca să justifice prezenţa EPO în organismul său.

În consecinţă, tribunalul a decis să o suspende pe Sumgong (34 ani) timp de opt ani începând cu data pronunţării verdictului, pe 17 ianuarie.

Pentru a explica controlul pozitiv, Sumgong a indicat autorităţilor în materie de luptă împotriva dopajului că a primit o injecţie cu EPO, precum şi o transfuzie sangvină într-un spital kenyan, ca urmare a unei sarcini extrauterine, conform deciziei unui medic.

Ancheta a dovedit, însă, că atleta nu s-a prezentat la spital la data indicată şi că documentul furnizat este un fals, "o tentativă deliberată de a obstrucţiona justiţia", se arată în decizia instanţei disciplinare a IAAF.

"Noi sperăm ca această sancţiune să transmită un mesaj ferm celor dopaţi, în sensul în care AIU posedă importante capacităţi de anchetă şi nu va tolera manipularea probelor", a afirmat directorul AIU, Brett Clothier.

Sumgong fusese deja condamnată la doi ani de suspendare, condamnarea fiindu-i redusă la un an în apel, într-o primă afacere de dopaj în 2012 pentru administrare de prednisolon, un steroid anabolizant.

Atleta va putea face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).