Un număr de 42 de sportivi ruşi au primit autorizaţia să concureze în competiţiile de atletism în 2019 sub drapel neutru, în timp ce Rusia rămâne sub incidenţa suspendării de către Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF), a anunţat, luni seara, forul internaţional, citat de AFP.

Logo IAAFFoto: iaaf.org

Nu este pentru prima oară când o astfel de autorizaţie este acordată anumitor sportivi ruşi, în ciuda descoperirii în 2015 a unui amplu scandal de dopaj instituţional din această ţară. Astfel, 72 de sportivi ruşi au putut participa sub drapel neutru la Campionatele Europene de la Berlin din luna august.

"Comitetul de examinare a dopajului din cadrul IAAF a decis că cei 42 de atleţi ruşi răspund criteriilor de eligibilitate excepţionale pentru a participa la competiţii internaţionale în calitate de atleţi neutri în 2019, conform regulamentului 22.1A (b), în timp ce suspendarea Federaţiei naţionale ruse (RUSAF) rămâne menţinută", a transmis Federaţia internaţională.

Forul mondial a precizat, totodată, că a dat prioritate atleţilor care intenţionează să concureze în sală, ceea ce ar putea conduce la extinderea listei ulterior.

Printre atleţii ruşi care vor participa la competiţii anul acesta sub drapel neutru figurează în special Timur Morgunov (vicecampion european la prăjină), Serghei Şubenkov (vicecampion european la 110 m garduri) şi Maria Lasiţkene (campioană europeană la înălţime), deja prezenţi la Berlin vara trecută.

IAAF a decis, în luna decembrie, să menţină suspendarea Rusiei aflată în curs de trei ani, ca urmare a dezvăluirilor unui vast scandal de dopaj, în ciuda recentelor concesii făcute de Agenţia Mondială Antidopaj (AMA/WADA). Drapelul rus nu a mai apărut la o competiţie internaţională de atletism de la Campionatele Mondiale de la Beijing din 2015, scrie Agerpres.