Șefii Laboratorului Antidoping din România au fost înlăturați din funcții după ce au fost găsiți vinovați că au mușamalizat probele pozitive, a spus joi Agenția Mondială Antidoping, relatează Reuters.

Control antidopingFoto: wada-ama.org

Agentia Mondiala Andidoping (WADA) a anunțat în noiembrie suspendarea provizorie a acreditării Laboratorului antidoping de la București din cauza nerespectării Standardelor Internaționale pentru Laboratoare.

Gunter Younger, directorul pentru investigații din cadrul Agenției Mondiale, a spus pentru Reuters că instituția a fost contactată de un ”denunțător”.

”Am început o anchetă, ne-am uitat pe e-mailuri și am audiat oameni. Și am putut stabili că de fapt a fost o mușamalizare, cel puțin două probe putem spune cu siguranță. Putem stabili că directorul și adjunctul au fost implicați în mușamalizare”, a spus el.

Younger a spus că guvernul României a spus că cei doi responsabili au fost înlăturați.

Acesta a adăugat că nu este o motivație clară din partea directorului, sugerând că ar fi putut acționa sub instrucțiunile altora.

Investigaţia a fost extinsă la "altă entitate" şi a continuat, a spus Younger.

”Suntem încrezători că până la sfârșitul anului vom avea un rezultat, dar apoi vom spune guvernului dacă aceste dovezi sunt suficiente și apoi vom vedea cum va reacționa guvernul”, a mai spus el.

”Suspendarea provizorie, care a intrat în vigoare la 29 noiembrie 2017, interzice laboratorului de la București efectuarea oricăror activități antidoping, incluzând toate analizele de urină și sanguine. Suspendarea rămâne în vigoare până când procedurile disciplinare vor fi efectuate de o comisie independentă de disciplină, care va fi mandatată să facă recomandări președinției Comitetului Executiv al WADA, cu privire la situația acreditării WADA a laboratorului. În perioada suspendării provizorii, probele care nu au fost încă analizate la București, probele aflate în procedura de confirmare și orice probă pentru care a fost raportat un Rezultat Analitic Pozitiv trebuie transportate în singuranță la alt laborator acreditat WADA. Acest lucru este necesar pentru a asigura o analiză continuă de înaltă calitate a probelor, care ajută la păstarea încrederii sportivilor în acest proces și în largul sistem antidoping",se arăta în comunicatul WADA de anul trecut.