România a câștigat în noaptea de duminică spre luni prima medalie la Jocurile Invictus de la Sydney, competitție sportivă dedicată militarilor răniți în teatrele de operații. Plutonierul adjutant Dumitru Paraschiva a obținut medalia de bronz la canotaj in sală, la proba de rezistență, anunță Europa FM care mai informează că și echipa României de volei din șezut a câștigat primul meci din calificări cu Germania.

Medalie de bronz la canotaj in sala - Invictus Sydney 2018Foto: Invictus Echipa Romaniei / Laurentiu Turoi

„Tocmai s-au încheiat probele de canotaj în sală la ergometru (indoor rowing) iar militarii noștri nu doar că se bucură de participare dar au reușit să ia acasă și o medalie”, transmite Echipa României pe pagina de Facebook.

„La proba de 4 minute, anduranță, Dumitru Paraschiva a obținut locul 3 iar Ciprian Iriciuc locul 4 din 21 de competitori. La proba de 1 minut, sprint, Dumitru a obținut locul 5 iar Ciprian locul 11 din 47 de competitori. Dragi camarazi, felicitări pentru participare și vă mulțumim pentru efortul depus!”, potrivit sursei amintite.

Vezi un VIDEOREPORTAJ realizat de HotNews.ro despre militarii români care participă la jocurile Invictus:

Video realizat cu echipament Nikon.

----

Context:

Invictus Games” este un eveniment sportiv internaţional organizat din 2014 de Fundaţia Invictus Games, patronată de Prinţul Harry al Marii Britanii, pentru a încuraja și sprijini recuperarea fizică și reabilitarea militarilor răniți în teatrele de operații. Jocurile supranumite „olimpiada militarilor” cuprind mai mai multe discipline sportive, adaptate pentru persoane cu dizabilităţi: tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la aparat special, haltere, ciclism, volei din şezut, înot, baschet şi rugby din scaunul cu rotile, golf şi hochei.

România se află în acest an la a doua reprezentare, după ce în 2017 la Toronto au participat 15 militari răniţi, la șase discipline sportive individuale - tir cu arcul, atletism, canotaj în sală la simulator, haltere, ciclism şi înot. La acestea s-a adăugat, ca sport de echipă, volei din șezut. Ca rezultate, în 2017 lotul României a reușit să obțină patru medalii, dintre care una de aur (tir cu arcul pe echipe), una de argint (tir cu arcul simplu) și două de bronz, la canotaj și proba de 1.500 metri.

Acum, între 20 și 27 octombrie, la Sydney, în Australia, 15 militari români vor forma echipa României și vor concura la probele de tir cu arcul, atletism, canotaj de sală, powerlifting, ciclism, înot și volei din șezut. La jocurile Invictus de la Sydney vor participa militari răniți din 18 țări membre sau partenere ale NATO.