Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020 vor implementa un sistem de recunoaștere facială de mare viteză pentru cei 300.000 de sportivi, membri ai personalului și jurnaliști, o inițiativă fără precedent în istoria Jocurilor Olimpice, care urmărește îmbunătățirea securității pe parcursul competiției, anunță AFP.

Sistem de recunoastere faciala la JO 2020Foto: Captura YouTube

Sistemul, prezentat marți la Tokyo, va fi instalat la intrarea în 43 de locuri de competiție, în satul olimpic și în centrele de presă, dar nu se va aplica spectatorilor.

"Este pentru prima dată când recunoașterea facială va fi utilizată pentru toate persoanele acreditate. Această tehnologie va spori securitatea și în același timp va facilita deplasarea între diferitele locuri, care vor fi dispersate în megalopolisul japonez", a declarat Tsuyoshi Iwashita, responsabilul pentru securitate al JO, la o conferință de presă.

Recunoașterea facială, care constă în confirmarea identității prin compararea chipului utilizatorului cu fotografia stocată în cipul unei insigne, va evita astfel "orice intrare frauduloasă" prin utilizarea unei cărți de indentitate furate sau contrafăcute, a precizat grupul japonez de echipamente informatice și telecomunicații NEC, care a dezvoltat tehnologia.

"Va fi nevoie de doar 0,3 secunde pentru ca sistemul să efectueze verificări, o viteză de neegalat oriunde în lume", a asigurat Masaaki Suganuma, vicepreședintele companiei.

Conform testelor efectuate, recunoașterea facială ar face posibilă efectuarea controalelor de 2,5 ori mai repede decât procedurile standard limitate la codurile de bare și controalele vizuale, folosite la edițiile anterioare ale JO.

Dispozitivul va garanta, de asemenea, "o intrare rapidă care va fi necesară în căldura intensă a verii", adaugă NEC. Condițiile climatice sunt greu de suportat în arhipelag în lunile iulie și august, înregistrându-se temperaturi între 35 și aproape 40 de grade la umbră și umiditate de peste 80%.