Fostii campioni olimpici Gabriela Szabo (atletism) si Mihai Covaliu (sabie) sunt cei doi candidati la functia de presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, dupa inchiderea procesului de depunere a dosarelor pentru alegerile programate pe 15 noiembrie, potrivit site-ului forului olimpic national, conform Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

La expirarea termenului limita de depunere a candidaturilor (luni 17 octombrie, ora 18,00), pentru functia de presedinte erau inscrisi Mihai Covaliu, presedintele FR de Scrima, si Gabriela Szabo, fost ministru al Tineretului si Sportului.

Pentru cele doua posturi de vicepresedinti vor concura Sorin Babii, presedintele FR de Tir, Alexandru Dedu, presedintele FR de Handbal, Nicu Vlad, presedintele FR de Haltere, si Camelia Potec, presedinta Federatiei Romane de Natatie si Pentatlon Modern. Octavian Morariu, membru al Comitetului International Olimpic, este de drept vicepresedinte al COSR.

Pentru cele 14 locuri de membru al Comitetului Executiv s-au inscris urmatoarele 27 persoane: George Boroi (personalitati ale vietii sportive olimpice), Gheorghe Visan (FR de Volei), Cristinel Romanescu (FR de Tenis de Masa), Razvan Pîrcalabu (FR de Lupte), Anisoara Cusmir Stanciu (personalitati ale vietii sportive olimpice), Sorin Avram Iacoban (FR de sah), Irina Deleanu (FR de Gimnastica Ritmica), Vasile Cîtea (FR de Box), Puiu Gaspar (FR de Schi Biatlon), Alexandru Halauca (FR de Hochei), Ion Bîrladeanu (FR de Kaiac-Canoe), Alina Dumitru Samarghitan (personalitati ale vietii sportive olimpice), Adrian Stoica (FR de Gimnastica), Ion Florian Ticu (FR de Bob si Sanie), Doina Melinte (personalitati ale vietii sportive olimpice) si George Cosac (FR de Tenis), George Teseleanu, Dan Gîrleanu, Georgeta Damian-Andrunache, Viorica Chermes Susanu, Violeta Szekely (personalitati ale vietii sportive olimpice), Sebastian Gabriel Toncean (Federatia Româna de Culturism si Fitness), Marius Gane (vicepresedintele Federatiei Române de Alpinism si Escalada), Nicolae Dobre (presedintele FR Oina), Valentin Amato Zaharia (presedintele FR de Kempo), Sandu Pop (secretar general al FR de Canotaj), Florentin Marinescu (presedintele Federatiei Romane de Arte Martiale, vicepresedinte al FR Judo).

Fata de componenta veche a Comitetului Executiv, nu au mai candidat cateva personalitati precum Elisabeta Lipa, Ana Pascu si Elena Frîncu.

Conform statutului COSR, Comitetul Executiv are in componenta 20 de membri: presedinte, 3 vicepresedinti, 5 membri ai sporturilor olimpice de vara, dintre care unul reprezentand federatiile de jocuri sportive pe echipe, 4 membri reprezentand personalitati ale vietii sportive olimpice, 2 membri ai federatiilor olimpice de iarna, un membru reprezentand federatiile Sportul pentru Toti si Sportul pentru Persoane cu Handicap, presedintele Comisiei Sportivilor, trezorierul COSR si secretarul general al COSR.

Actualul presedinte al Comisiei Sportivilor este fosta canotoare Georgeta Andrunache.

Candidaturile vor fi analizate de Comisia de Etica, prezidata de Sorin Babii, care va inainta apoi un raport Comitetului Executiv ce se va reuni cel mai probabil pe 27 octombrie, prilej cu care vor fi validate candidaturile.

La 29 august, Alin Petrache a demisionat din functia de presedinte al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, pentru neindeplinirea obiectivului la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, mai exact castigarea a 6-8 medalii.

Romania a participat cu 96 de sportivi si 7 rezerve la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, in perioada 5-21 august, si a cucerit cinci medalii — una de aur, una de argint si trei de bronz. Aceasta a fost cea mai slaba clasare a delegatiei Romaniei in ierarhia pe medalii la Jocurile Olimpice dupa al doilea razboi mondial, locul 47.

Nicu Vlad ocupa in prezent functia de presedinte interimar al COSR pana la alegerile din 15 noiembrie.