China a suferit "cel mai mare esec olimpic" la Rio de Janeiro, a sustinut, miercuri, agentia nationala de stiri, citata de The Guardian. China se confrunta cu cea mai saraca Olimpiada din ultimele doua decenii, dupa o succesiune de dezamagiri in sporturi precum badminton, natatie si gimnastica.

JO 2016, Rio de JaneiroFoto: rio2016.com

China a cucerit 17 medalii de aur pana acum la JO de la Rio si imparte podiumul cu SUA (28 medalii de aur) si Marea Britanie (19 medalii de aur).

Incepand cu anul 2004, China a terminat pe locul al doilea la fiecare editie a Jocurilor Olimpice, iar la editia din 2008, organizata la Beijing, a obtinut cele mai multe medalii de aur din istoria tarii - 51 in total, potrivit Reuters.

Frustrarea echipei olimpice a Chinei a fost aratata intr-un tweet postat pe contul oficial.

China s-a prezentat la Rio cu cel mai mare grup de sportivi pe care i-a avut vreodata la o Olimpiada - un total de 416 - si a sperat sa obtina pana la 36 de medalii de aur, in comparatie cu 16 in 1996.

Fosta campioana olimpica Du Li a fost invinsa la tir de sportiva americana Vrginia Thrasher, in proba de pusca cu aer comprimat 10 metri, si s-a clasat pe locul doi. Campionul olimpic la natie Soare Yang a izbucnit in lacrimi dupa ce a pierdut in proba de 400 m liber si, luni, echipa de badminton a Chinei a fost eliminata din competitie.

Cel mai recent regres a venit marti seara, cand trei gimnasti din China nu au reusit sa cucereasca medalii la Rio, astfel ca echipa lor a inregistrat cel mai mare esec din 1984, anul in care China a revenit la Olimpiada dupa o lunga absenta.

Gimnastii chinezi au luat 11 medalii de aur la Jocurile Olimpice din 2008 si cinci la Jocurile de la Londra, in 2012.

Gimnastul Deng Shudi, care a terminat al patrulea la paralele, a declarat: "Nu am dormit pana la 2 sau 3. Pur si simplu nu am putut sa dorm. Nu stiu ce s-a intamplat. Creierul meu este gol".