Presedintele Traian Basescu a primit sambata, la Palatul Cotroceni, torta olimpica a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE 2013), organizat anul acesta in tara noastra, el remarcand ca este pentru prima oara cand flacara olimpica s-a aprins in Grecia avand ca destinatie finala Romania, transmite Mediafax.

Presedintele Basescu inmaneaza gimnastei Larisa Iordache flacara olimpica a Festivalului Olimpic al Tineretului EuropeanFoto: Agerpres

El a primit flacara olimpica, in cadrul unei ceremonii, din partea campioanei olimpice la gimnastica Sandra Izbasa si a predat-o uneia dintre componentele junioare ale lotului feminin de gimnastica al Romaniei.

"Este pentru prima data cand flacara olimpica s-a aprins in Grecia, avand ca destinatie Romania. Flacara olimpica a mai trecut pe teritoriul Romaniei cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Moscova si Jocurilor Olimpice de la Berlin, dar acum este pentru data cand in Grecia flacara olimpica a fost aprinsa pentru a ramane in Romania (...) Am speranta ca cei 900-920 de tineri, intre 14 si 16 ani, care vor concura la cele opt probe din cadrul festivalului nu sunt nimeni altii decat viitorii mari mari campioni olimpici si mondiali proveniti din tarile europene", a spus presedintele Basescu.

El a aratat ca organizarea Festivalului in Romania "a fost posibil, pe de o parte, ca un moment de recunoastere a contributiei Romaniei la dezvoltarea miscarii olimpice, a olimpismului, si in acelasi timp a fost posibil pentru ca au fost oameni in Romania care si-au asumat responsabilitatea dezvoltarii unei infrastructure care sa permita desfasurarea Festivalului Olimpic European la Brasov, si nu numai, in Brasov, Rasnov,Predeal si alte statiuni montane".

Presedintele a evidentiat ca "e un moment in care toti putem fi bucurosi ca Romania a primit increderea de a gazdui acest festival".

De asemenea, Basescu a spus ca de acum turistii care vin in zona respectiva vor constata ca Romania dispune de infrastructura necesara dezvoltarii sporturilor de iarna.

Presedintele a subliniat si simbolistica flacarii olimpice. "Simbolul Flacarii Olimpice inseamna continuitate, demnitate, toleranta, inseamna fair-play. Si, nu in ultimul rand, Flacara Olimpica simbolizeaza respect pentru cel cu care te afli in competitie", a afirmat Basescu.

La eveniment au fost prezenti si presedintele COSR, Octavian Moraru, ministrul Tineretului si Sportului, Nicolae Banicioiu si Octavian Belu, antrenorul lotului olimpic de gimnastica.

Ivan Patzaichin a fost primul purtator al tortei olimpice a FOTE 2013 din stafeta care a plecat, sambata, de la sediul COSR si care va strabate un traseu de 15 km atingand puncte importante din Bucuresti, printre care Palatul Victoria, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Primaria Municipiului sau Pasajul Basarab.

Din stafeta formata din aproximativ 70 de persoane nu vor lipsi Alina Dumitru, Laura Badea, Camelia Potec, Monica Rosu sau Gabriela Szabo.

Dupa periplul de aproximativ patru ore prin Bucuresti, torta olimpica va reveni in fata sediului COSR, iar duminica, la ora 9.00, va pleca spre Brasov.

Tineri cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani vor concura in cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European, la opt competitii de sporturi de iarna, respectiv schi alpin, biatlon, schi fond, patinaj artistic, hochei pe gheata, patinaj viteza, snowboard si sarituri cu schiurile, concursurile urmand sa fie organizate la Brasov, Rasnov, Predeal, Fundata si Poiana Brasov.

Festivalul Olimpic al Tineretului European, ajuns la cea de-a 11-a editie, se va desfasura in perioada 17-22 februarie.

Aproximativ 1.450 de sportivi si oficiali din 45 de tari sunt asteptati la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), urmand sa fie cazati la Poiana Brasov, in "satul olimpic" special amenajat, din care fac parte cinci hoteluri.