Jurgen Melzer a produs surpriza la Mastersul de la Shanghai, eliminandu-l in doua ore pe principalul favorit, spaniolul Rafael Nadal, in trei seturi, scor 6-1, 3-6, 6-3. Aceasta este prima victorie a austriacului in fata liderului mondial, dar si prima data in acest an in care Nadal paraseste un turneu inainte de sferturi.

Nadal, eliminat in optimiFoto: Reuters

Nadal a avut sansa de a face break inca din primul game, dar Melzer a reusit sa anuleze sansa spaniolului cu un as. La 2-1 in favoarea sa, austriacul obtine trei mingi de break. Nadal le salveaza pe primele doua, dar Melzer ii ia in cele din urma serviciul spaniolului, dupa ce acesta trimite o minge in fileu. Meciul curge de acum in favoarea austriacului, si il surprinde din nou pe Nadal la 4-1. Spaniolul salveaza trei mingi de break, insa ii ofera un nou cadou adversarului sau, dar pe care Melzer nu intarzie sa-l fructifice si sa serveasca pentru primul set: 6-1

In setul secund, fiecare jucator isi castiga game-ul, iar la 3-2 in favoarea sa, Nadal reuseste sa faca break, dupa doua lovituri consecutive trimise in fileu de Melzer. Liderul mondial isi pastreaza calmul si castiga setul (6-3) cu un game la 0, si egaleaza la seturi.

Setul decisiv decurge similar cu cel precedent, insa Melzer este cel care reuseste break-ul la 3-2, dupa ce Nadal nu reuseste sa anuleze cele doua mingi de break ale austriacului. La 5-2, Melzer isi creaza doua mingi de meci. Nadal le salveaza pe ambele, spre bucuria spectatorilor. Obtine avantaj, insa Melzer anuleaza, isi creeaza o noua minge de meci, dar trimite in fileu iar suspansul game-ului creste. Din nou 40-40, insa Nadal ataca si isi tine in cele din urma serviciul. Melzer nu risca nmic pe propriul serviciu, isi castiga la 0 serviciul (6-3) si obtine calificarea in sferturile de finala de la Shanghai.

"Cheia succesului cred ca a fost ca am jucat cel mai bun tenis din cariera mea. Stiam ca va trebui sa fiu agresiv in fata lui Nadal si sa lovesc puternic. Sunt foarte mandru de ce am realizat", a declarat Melzer, care in sferturile de finala il va intalni pe argentinianul Juan Monaco.

Alte rezultate din optimile de finala de la Shanghai:

[4] Murray - [Q] Chardy 6-3, 6-4

[12] Tsonga - Mayer 7-5, 6-3

[5] Soderling - Ferrer 7-5, 6-4

Garcia-Lopez - [7] Berdych 7-6(4), 6-3

[2] Djokovic - Gasquet 6-1, 6-1

Monaco - Zverev 6-0, 6-2

UPDATE 17:45: In ultimul meci al zilei, Roger Federer a obtinut calificarea in sferturile de finala ale turneului Masters de la Shanghai, invingandu-l pe italianul Andreas Seppi cu 6-3, 6-4. Desi a invins in minim de seturi, elvetianul Federer nu a avut deloc un meci usor, fiind chiar condus de italian cu 3-1 in setul secund. In faza urmatoare, Federer il va intalni pe suedezul Robin Soderling.