Robin Soderling s-a calificat pentru a doua oara consecutiv in finala de la Roland Garros, dupa un meci de trei ore si jumatate in fata cehului Tomas Berdych (cap de serie numarul 15), partida in care favoritul numarul 5 a revenit de la 1-2 la seturi. Suedezul s-a impus in cinci seturi, scor 6-3, 3-6, 5-7, 6-3, 6-3, si va juca finala in fata castigatorului din partida Nadal/ Melzer.

Soderling si Berdych isi castiga fiecare game-urile de debut la 0, insa jocul cehului incepe sa isi arate slabiciunile la 3-2 in favoarea suedezului. Dupa o serie de greseli ale lui Berdych, Soderling reuseste break-ul, ceea ce ii si permite sa-si treaca in cont primul set (6-3).

Probleme pentru Berdych pe propriul serviciu in debutul setului secund, dar cehul reuseste sa isi faca game-ul. Dupa un nou joc disputat pe propriul serviciu (2-1), cehul face break-ul, ajutat de o dubla greseala a suedezului. Soderling face din ce in ce mai multe greseli nefortate, nu are solutii la atacurile adversarului, isi pierde concentrarea dar si setul al doilea cu 3-6.

Favorit in fata lui Berdych, Soderling are probleme si in setul al treilea. Slaba concentrare a suedezului e in avantajul lui Berdych, care face break-ul in game-ul al treilea. Insa cehul isi iese repede din forma si dupa o serie de greseli ale adversarului, Soderling anuleaza break-avantajul lui Berdych. La 5-5, Berdych gestioneaza mai bine momentele cheie ale jocului si face break, pentru ca in game-ul urmator patru asi sa-i ofere setul al treilea: 7-5.

Soderling nu se regaseste nici in debutul setului al patrulea, numarul greselilor fortate crescand din ce in ce mai mult. Suedezul isi castiga cu greu game-urile pe propriul serviciu. Berdych controleaza foarte bine jocul insa la 2-3, Soderling profita de o dubla greseala a adversarului si, dupa un retur foarte bun, reuseste break-ul! Increderea ii revine suedezului, care salveaza minge de break la 5-3 si impinge meciul in decisiv: 6-3.

In setul decisiv, Soderling are un retur incredibil si fructifica prima din cele trei mingi de break avute in primul game. Suedezul face o dubla greseala pe propriul serviciu in jocul urmator si, dupa un alt "cadou" oferit adversarului sau, Berdych reuseste rebreak-ul. Fiecare jucator isi castiga game-urile pana la 3-3, atunci cand returul bine gandit al lui Soderling ii ofera un break. Berdych nu gaseste jocul potrivit pentru a intoarce meciul in favoarea sa, si pierde in decisiv cu 6-3.