​Jannik Sinner, cel mai în formă jucător din circuitul masculin, a obținut vineri calificarea în semifinalele Mastersului de la Monte Carlo, italianul (cap de serie doi) trecând după un meci de mare luptă de Holger Rune (favorit 7), scor 6-4, 6-7(6), 6-3.

Jannik SinnerFoto: Felice Calabrò / IPA / Profimedia

Jannik Sinner, victorie cu Holger Rune la ATP Monte Carlo

Meciul de pe centralul monegasc a avut de toate: execuții care au ridicat publicul în picioare, ratări, răsturnări de scor, dramatism, mulți nervi și un public care pe alocuri s-a comportat precum în Cupa Davis (susținându-l pe Jannik).

Setul întâi a avut parte de un singur break, Jannik reușindu-l în gameul al cincilea. Per total, nu au fost emoții pentru campionul de la Miami, Sinner triumfând cu 6-4.

În setul al doilea, cei doi rivali au fost de nedespărțit, tiebreakul fiind singura variantă pentru a putea fi stabilit un învingător al manșei (nu au existat breakuri).

Jannik (22 de ani) a făcut mai bine față presiunii în prima parte, a condus cu 5-3, iar mai mult decât atât a avut și două mingi de meci la 6-4. Totul era parcă pregătit pentru finalul de partidă, doar că acesta nu avea să vină aici.

Danezul a trecut în dreptul său următoarele cinci puncte consecutive (o cădere de moment inexplicabilă pentru Sinner), iar spectatorii mai aveau de așteptat pentru a afla numele învingătorului.

Decisivul a continuat în coordonatele setului al doilea: mult echilibru, gameuri sigure de la lansare. Departajarea avea să fie făcută la 4-3, atunci când Holger nu a mai fost la fel de agresiv cu serviciul (a comis și o dublă greșeală la minge de break), iar Jannik a profitat de șansa ivită.

Italianul a urmat la serviciu și a închis un meci pe care ar fi putut să-l câștige cu zeci de minute mai devreme (6-3). Partida a durat două ore și 39 de minute.

Holger Rune și cearta cu publicul monegasc - Gestul pentru care a primit avertisment din partea arbitrului de scaun

Cel mai tensionat moment al partidei a venit în setul al doilea, la scorul de 5-5, pe serviciul lui Holger, și 0-30. Danezul a primit o sancțiune pentru că a depășit timpul de 25 de secunde de la serviciu, iar de aici a început duelul cu publicul monegasc.

Holger le-a făcut acestora semn să tacă din gură, spiritele s-au inflamat și mai rău, iar jucătorul antrenat de Patrick Mouratoglou a mai primit un avertisment din partea arbitrului Damien Dumusois (pentru că i-a iritat pe fani cu gestul său).

Nordicul nu a mai dorit să joace, s-a așezat pe bancă în plin game și a fost nevoie de intervenția supervizorului Cédric Mourier pentru ca meciul să fie reluat (tot în huduielile fanilor prezenți pe arenă).

Sferturile de finală la ATP Monte Carlo

Stefanos Tsitsipas (12) vs Karen Khachanov (15) 6-4, 6-2

Jannik Sinner (2) vs Holger Rune (7) 6-4, 6-7(6), 6-3

Novak Djokovic (1) vs Alex de Minaur (11)

Ugo Humbert (14) vs Casper Ruud (8)

De știut:

  • În urma acestui rezultat, Sinner a egalat situația în meciurile directe cu Rune, scor 2-2.
  • În semifinale, Jannik va da peste Stefanos Tsitsipas, grecul fiind cel care este în avantaj în duelurile directe, scor 5-3. De menționat însă este faptul că italianul s-a impus în ultimele două partide (Rotterdam și Turneul Campionilor, ambele pe final de 2023).
  • În acest sezon (cel mai bun de până acum al carierei), Sinner are 25 de victorii și o singură înfrângere (la Indian Wells, în semifinale, cu Carlos Alcaraz).
  • Jannik a câștigat în 2024 Australian Open, Rotterdam și Miami. Din echipa italianului face parte și Darren Cahill.

ATP Masters 1000 Monte Carlo se desfășoară în perioada 7-14 aprilie pe zgură și oferă premii totale în valoare de 5.950.575 de dolari. Campionul en-titre este rusul Andrey Rublev, în timp ce Rafael Nadal este liderul autoritar al trofeelor cucerite: 11.

După retragerea lui Carlos Alcaraz, principalii favoriți la ATP Monte Carlo sunt Novak Djokovic și Jannik Sinner.